<

27. godišnjica stradanja u Ahmićima

Ratni zloćin u Ahmićima počinili su neki pripadnici 4. bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i jedinice Jokeri protiv muslimanskih vojnika i civila tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba 16. travnja 1993. u selu Ahmićima (općina Vitez), u Središnjoj Bosni.

Iako je ovo u početku bila vojna akcija u kojoj su muslimanske snage pružale otpor, zbog nediscipline pojedinih vojnika i paralelnog zapovijedanja unutar HVO-a, akcija je prerasla u zločin.

Broj ubijenih osoba nije poznat, i varira od 72 do 104.

To je bio najveći pojedinačni pokolj tijekom sukoba između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka. Istog dana, sat vremena kasnije, počeo je i pokolj nad Hrvatima u Trusini od strane Armije BiH, gdje nitko nije odgovorao u Haaškom sudu, što i dan danas ostvalja sjenu na pravedno suđenje pred međunarodnim sudom u Haagu za događajeiz prethodnog rata.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubojstva u Ahmićima bila zločin protiv čovječnosti, a jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora. S druge strane, s Tihomira Blaškića je skinuta dogovornost napada na selo Ahmići u drugostupanjskom sudskom postupku.

Pokolj su otkrili mirovne snage Ujedinjenih naroda sastavljene od britanske vojske i pukovnik Bob Stewart.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

27 godina od ratnog zločina u selu Trusina kod Konjica

Read Next

U ovoj zemlji najviše političke dužnosti obnašaju osobe koje misle da je njihova vojska progonila i ubijala druge iz uzvišenih razloga

Follow On Instagram