53. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija

By

U nedjelju, 29. rujna u župi Sv. Josipa u Drvaru, svečanim koncelebriranim misnim slavljem obilježen je 53. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Foto: Davor Krajinović

Foto: Davor Krajinović

Euharistijsko slavlje predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić, predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK-a BiH, uz suslavlje mons. Ive Tomaševića, generalnog tajnika BK BiH i glavnog urednika KTA, domaćeg župnika vlč. Davora Klečine, fra Gabrijela Mioča, ravnatelja i glavnog urednika katoličkog tjednika Naša ognjišta, p. Mate Anića, ravnatelja i glavnoga urednik Radija Marija BiH, te fra Marijan Karaula iz katoličkog mjesečnika Svjetlo riječi.

Na početku svete mise župnik je sve nazočne srdačno pozdravio i zahvalio im na dolasku. Podsjetio je i na ovogodišnju Papinu poruku za 53. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija koja se u velikoj mjeri tiče interneta koji, kako kaže, može biti izvor bogatstva. Napomenuo je kako se putem tih medija šire i vijesti o Drvaru u kojem se katolici već 20 godina bore za svoja prava. Nadovezao se kako obilježavanje Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija u Drvaru znači kako Crkva u Bosni i Hercegovini nije zaboravila na taj grad.

Uz brojne vjernike koji su ispunili adaptirani privremeni sakralni prostor, misnom slavlju nazočili su novinari Radija Marija BiH, Katoličkog tjednika, Federalne televizije, a radio prijenos mise preko Radija Marija prenosili su Radio Herceg-Bosne, Radio Livno te naknadno Radio Mir Međugorje. 

U prigodnoj homiliji mons. Vukšić najprije je podsjetio na obilježavanje ovog dana na razini cijele Katoličke Crkve u svijetu, te kako se rimski biskup svake godine već više od pola stoljeća obraća cijeloj Katoličkoj Crkvi, ali i svakom članu ponaosob. Dodaje kako se ove godine neizravno obratio cijelome svijetu i svim ljudima. „I ne može biti drukčije, jer katolički vjernici žive posvuda kao odgovorni članovi i graditelji konkretnih društava. Pozvani su u svom životnom prostoru, i u suradnji sa svima drugima, biti odgovorni, aktivni i konstruktivni, te stalno davati svoj doprinos za pozitivan razvitak i napredak. U te papinske poruke uključeni su posebice vlasnici sredstava društvenih komunikacija suvremenoga svijeta, njihovi urednici i djelatnici. Jednako tako i korisnici njihovih poruka, ideja i informacija“, napomenuo je i kazao na to treba stalno iznova podsjetiti.

U nastavku je govorio kako se ove godine obilježava u Drvaru, a ranije je to bilo u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci, Tomislavgradu i Žepču. „I nastavljajući tu lijepu tradiciju, ove godine smo u Drvaru gdje, zahvaljujući blagoslovu biskupa Franje i gostoprimstvu župnika don Davora, upućujemo svoju poniznu molitvu Gospodinu Bogu. Molimo za izgradnju zdravoga zajedništva, učvršćivanje pravednoga mira, za povećanje suradnje, širenje dobrote i jačanje povjerenja među ljudima, narodima, državama, Crkvama i vjerskim zajednicama. I da te naše nakane, koje su nas okupile u molitvi, djelatnici sredstava društvenih komunikacija preuzmu kao svoju časnu zadaću te ovim moćnim sredstvima i svojim umom, s Božjim blagoslovom i uz našu stvarnu pomoć, pomognu pretočiti plemenite nakane u sretnu svakodnevicu ljudskoga roda. Posebice molimo za poštivanje osobnih i kolektivnih ljudskih prava, sreću, blagostanje, slogu, sklad, napredak, povjerenje i pravedan mir u BiH“, naglasio je biskup Vukšić.

Svim nazočnim napomenuo je kako dobronamjerna i ispravna uporaba medija, interneta, može pomoći da se čovjeka, umjesto kao bezličnoga pojedinca, još jasnije prepozna i prihvati kao osobu sa svojim dostojanstvom, pravima i potrebama. Na to se nadovezao kako se, nažalost koristi i za manipuliranje osobnim podacima radi stjecanja gospodarske i političke koristi, bez poštivanja dostojanstva ljudske osobe i njezinih i prava. Nekima je pak, kaže, sredstvo za nasilje, ucjene i širenje mržnje, pa statistike pokazuju, da je svaka četvrta mlada osoba na neki način žrtva internetskoga zlostavljanja.

Vojni ordinarij u BiH izrekao je i misao kako nije dovoljno umnožiti samo veze, da bi se gradilo međusobno razumijevanje i rasla uzajamnost. „Naspram takvoj opasnosti samodostatnosti i izostanka odgovornosti za druge, još apostol Pavao je predložio sliku ljudskoga tijela i njegovih udova radi opisa kršćanskih odnosa među ljudima i tumačenja njihove svrhe. Stoga i papa Franjo, kad razmišlja od odnosima na društvenim mrežama, koji se trebaju zasnivati na istini i uzajamnosti, navodi upravo Pavlove riječi: ‘Zato odložite laž i govorite istinu jedan drugomu, jer udovi smo jedni drugima’ (Ef 4,25)“, naglasio je mons. Tomo Vukšić.

„Kad o slici mreže, ili o slici tijela i udova, razmišljamo ovdje u Drvaru, moralna je obveza podsjetiti, da je zajednica katolika u ovomu gradu prisiljena okupljati se na molitvu u iznajmljenom podrumu“, zaključio je predvoditelj misnog slavlja i pozvao sve ljude da daju svoj doprinos za izgradnju i učvršćenje stvarnoga zajedništva i sloge među ljudima. Neka promiču dostojanstvo i prava ljudske osobe, opće dobro i šire istinu.

Misno slavlje skladnim pjevanjem uveličao je zbor postulanata i novaka Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM.

Nakon svete mise upriličen je susret biskupa Vukšića s medijskim djelatnicima u samostanskim prostorijama.

KT

You may also like

Hot News