Austrija ublažava neke mjere od 8. veljače

By

Dilema „otključati ili neotključati“ Austriju nakon 8. veljače i tako okončati ili barem ublažiti treći lockdown koji je na snazi od 26. prosinca prošle godine riješena je u ponedjeljak navečer.Dogovoren je kompromis nakon gotovo cjelodnevnog savjetovanja i međusobnog uvjeravanja austrijske vlade na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom s medicinskim i gospodarskim stručnjacima i znanstvenicima, oporbenim strankama i pokrajinskim poglavarima. Svjedoci da nije išlo lako bili su i novinari koji su više od dva sata čekali na početak konferencije za novinare.

Nove odluke austrijske vlade i postupno popuštanje mjera od 8. veljače javnosti je predstavio kancelar Kurz, uz potporu ministra zdravlja Rudolfa Anschobera, bečkog gradonačelnika Michaela Ludwiga, pokrajinskog poglavara Štajerske Hermanna Schützenhöfera i vice rektora bečkog Medicinskog sveučilišta, znanstvenika Oswalda Wagnera.

Pogledajte što se sve mijenja od 8. veljače u Austriji:

Pod posebnim uvjetima otvaraju se škole. Učenici Osnovnih škola će u potpunosti pohađati školsku nastavu, uz nošenje maski i dva obvezna testiranja tjedno. Ostali razredi imati će nastavu u smjenama, gdje će se učenici morati prije nastave testirati, a rezultat će vrijediti 48 sati. To znači da će učenici koji će doći u ponedjeljak u školu biti testirani, a njihov će test vrijediti dva dana odnosno ponedjeljak i utorak. Drugi dio učenika dolazi u školu u srijedu također uz prethodni test koji im vrijedi za taj i slijedeći dan. Učenici čiji roditelji odbiju da im se dijete testira, neće moći pohađati nastavu. Jedino rješenje za njih je, kako je Kurz istakao, nastava od kuće.

„Radi se o testovima prilagođenima djeci, koji se ne osjete i ne bole, i bilo bi neodgovorno od roditelja da ne dozvole testiranje djece“, pojasnio je austrijski kancelar.

Od 8. veljače svoja vrata također otvaraju i trgovine i frizeri & Co uslužne djelatnosti, te muzeji, knjižnice i Zoološki vrtovi .

U svim navedenim područjima, pa tako i trgovinama biti će obvezne FFP2 maske, a u trgovinama će biti dozvoljen jedan kupac na 20 kvadratnih metara prostora, što je dvostruko više nego u prethodnom lockdownu.

Frizeri, pedikeri, maseri, kozmetičari i slične uslužne djelatnosti smiju pružiti svoju uslugu samo osobama koje predoče negativan antigen test ne stariji od 48 sati.

You may also like

Hot News