Bivši veleposlanik BiH pri UN-u: Guterres neće poduzimati nikakve korake prema Hrvatskoj, Komšić zabavlja domaću javnost

By

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres neće poduzimati nikakve korake niti je u njegovoj nadležnosti navodni spor između Hrvatske i BiH oko davanja u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH u Hrvatskoj, izjavio je u srijedu za medije u Mostaru bivši veleposlanik BiH pri Ujedinjenim narodima reagirajući na istup člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić je u intervju Oslobođenju upozorio je Hrvatsku kako je glavnog tajnika UN-a, kao depozitaru Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, izvijestio o prijeporu te nije isključio da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova.

Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

Ivica Dronjić, kojega je nedavno smijenio Komšić kao i sve druge, ukupno 11, ranije imenovane veleposlanike Hrvate, tvrdi da je iz UN-a vlastima u BiH stigao negativan odgovor na pismo koje je upućeno iz Predsjedništva BiH još u prosincu 2018.   

Po riječima ovoga diplomata iz ureda za pravna pitanja UN-a je odgovoreno da “kao depozitar navedenog sporazuma (o sukcesiji) glavni tajnik neće postupiti po zahtjevu BiH jer nema nikakvih obveza u pogledu rješavanja sporova koji iz njega nastanu, te da se u slučaju eventualnog spora obratimo nekoj od međunarodnih arbitraža”.  

Dronjić je rekao i kako je bez njegova znanja, dok je još uvijek bio službeno stalni predstavnik BiH pri UN-u, predano pismo Predsjedništva BiH što se protivi službenim procedurama. 

Dronjić je rekao kako je slanje ovoga pisma UN-u kojim je upoznao o hrvatskom “kršenju” sporazuma o sukcesiji zapravo bio pogrešan, a ne “prvi korak” kako ga je nazvao Komšić. Dronjić tvrdi kako se ovakvim istupima ustvari prikriva bit kako Predsjedništvo BiH ne radi ništa. 

“Očito je da njegova izjava, njegovo pozivanje na nepostojeće ‘međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi zemalja’, kao i cijeli pokušaj internacionalizacije spora s Hrvatskom i uvlačenje u priču Ujedinjenih naroda i njihova glavnog tajnika nema za cilj da se spor rješava, već da se zabavi domaća javnost i da se stvori dojam kako se predsjedništvo bavi i nekim konkretnim pitanjima iz svojih ustavnih nadležnosti, a ne samo kadroviranjem i trošenjem proračunskog novca”, ocijenio je Dronjić.

You may also like

Hot News