Božo Ljubić o političkim previranjima bošnjačkih stranaka

By

Bosna i Hercegovina nalazi se u najdubljoj krizi od potpisivanja Daytonskog sporazuma. Ne samo zbog blokade institucija već zastoja u svim sferama života od političkog preko gospodarskog do socijalnog, ocijenio je predsjednik Glavnog Vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr. Božo Ljubić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Govoreći za Dnevnik RTV Herceg Bosne Ljubić je kazao kako zemlju napuštaju mladi i produktivni ljudi, zbog čega je GV HNS BiH pokrenuo izradu Demografske strategije koja treba pomoći zaustavljanju tih negativnih trendova među Hrvatima, a može pomoći i svim drugima u BiH jer su, kako je rekao, isti trendovi prisutni i kod druga dva naroda u BiH.

-Kriza je toliko duboka da bi bez izmjena Izbornog zakona došla u pitanje i budućnost BiH, ocijenio je Ljubić.

On je naglasio da je Bosna i Hercegovina država tri entiteta, tri nacije, te da je to povijesna i ustavna činjenica koja čini temelj ove države.

-Svaka izmjena Izbornog zakona mora slijediti to temeljno načelo, a to znači da treba osigurati da budu zastupljeni po svojim legitimnim predstavnicima sva tri konstitutivna i ustavotvorna naroda, kazao je.

Predsjednik GV HNS BiH ističe da je na sceni paradoks, da su bošnjačke političke stranke od SDA do Naše stranke žestoki u kritikama separatističkih težnji Republike Srpske, dok istovremeno od Federacije pokušavaju napraviti repliku RS.

-To ne može proći jer to vodi u raspad BiH i moguće sukobe. Tko god pokušava od ove zemlje napraviti zemlju dva entiteta, eliminirajući hrvatsku komponentu, ne čine dobro ovoj zemlji, upozorio je Ljubić.

Stoga je apelirao da se harmoniziraju odnosi u BiH između tri konstitutivna naroda.

– U ovom momentu je to najvažnije učiniti u Federaciji između Bošnjaka i Hrvata na način da svaki od tri naroda bude zastupljen po svojim legitimnim političkim predstavnicima, posebice u institucijama koje su za to predviđene a to su Predsjedništvo BiH i domovi naroda i ići za tim da se zadobije legitimitet Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda RS, kazao je Ljubić.

Alternativa tome je, dodao je, teritorijalna federacija gdje bi svaki od tri naroda imao većinu u jednoj od tri federalne jedinice.

Govoreći o odgovornosti međunarodne zajednice za stanje u BiH, predsjednik GV HNS BiH je rekao da je međunarodna zajednica u proteklim desetljećima preko visokih predstavnika povlačila poteze koji su vodili destabilizaciji BiH. Podsjetio je, međutim, da međunarodna zajednica ima i istrumente i obvezu da utječe na procese u BiH.

Upitan postoji li američki prijedlog izmjena Izbornog zakona Ljubić je odgovorio kako takav prijedlog ne postoji. Komentirao je i izjave američkog izaslanika za izbornu reformu, kazavši kako je on iznosio kontradiktorne stavove.

-Palmer je jedan put podržavao izbor legitimnih predstavnika (Hrvata, op hms), a drugi put se založio za ukidanje etničkih predznaka u Predsjedništvu BiH i Domu naroda. Ne vidim kako bi to bilo moguće a da ne bi čitavu konstrukciju Daytona iz osnova promijenili, kazao je Ljubić.

Oni samtra kako se tim porukama sondira teren kod domaćih pregovarača, a da će u konačnici Europljani i Amerikanci pristupiti kvalitetnoj medijaciji.

-Mislim da EU treba odigrati snažnu ulogu postavljajući standarde, a ti stanardi su definirani u dvije rezolucije Europskog parlamenta u kojima se jasno traži da se BiH konstituira kao federacija decentralizirana na principu supstidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja naroda i građana. Dakle, ukoliko EU, preko svog predstavnika primjeni ta načela, a Amerika svoju moć, uz, naravno, odgovornost domaćih aktera smatram da možemo doći do kvalitetnih izmjena Izbornog zakona, zaključio je Ljubić./HMS/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News