Božo Ljubić: Omogućiti trima narodima da biraju svoje predstavnike

By

Predsjednik Glavnoga vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u srijedu u Mostaru kako izmjenama Izbornoga zakona treba spriječiti preglasavanje malobrojnijih naroda, što je ocijenio jednim od najvećih problema od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

“Moramo doći do promjene Izbornog zakona koji će tri konstitutivna naroda tretirati kao tri izborne jedinice za one razine vlasti koje su ustavom predviđene za predstavljanje konstitutivnih naroda kako bi mogli birati svoje predstavnike u vlasti”, rekao je Ljubić u izjavi novinarima uoči panel rasprave “25 godina od Daytonskog sporazuma – gdje smo danas i kako dalje”.

HNS BiH organizira niz manifestacija, rasprava i događaja o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisan 21. studenog 1995. godine, čime je prekinut rat u toj zemlji.
Ljubić je pojasnio kako se izmjenama Izbornog zakona treba zajamčiti prije svega da se u Predsjedništvu BiH, domovima naroda u Federaciji BiH i na razini države, te Vijeću naroda u Republici Srpskoj omogući biranje legitimnih predstavnika triju naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Drugo rješenje po Ljubiću predstavljalo bi preustroj zemlje kojim bi se zajamčilo da predstavnici svih naroda imaju sva prava na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, čak i tamo gdje su u manjinskoj poziciji.

Po njegovim riječima više nije realno da međunarodna zajednica postigne dogovor ili nametne rješenje o rješavanju prijepora između triju naroda nastalih u provedbi Daytonskog sporazuma, nego to treba biti rezultat domaće inicijative.

Voditelj Odjela za kulturu, sport, medije i informiranja HNS-a BiH Ivan Vukoja podsjetio je kako je Ustavni sud BiH još 2000. u odluci naveo kako je konstitutivnost naroda “natkrovljujuće načelo” ustava, što pak osporava dio bošnjačkih političkih stranaka zauzimajući se za provedbu građanskoga modela bez utjecaja triju naroda.

“Izmjene Izbornog zakona moraju biti u skladu s temeljnim načelom Daytonskog mirovnog sporazuma, a to je konstitutivnost triju naroda. To je put za izlazak iz ove krize”, istaknuo je Vukoja. Po njegovim riječima negiranjem konstitutivnosti triju naroda ruši se i sam Daytonski mirovni sporazum. (Hina)

You may also like

Hot News