Bruxelles će uključiti zapadni Balkan u paket za zdravstvo

By

U paket zdravstvenih mjera, s ciljem jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica EU zbog epidemije koronavirusa, koji je u srijedu usvojila Europska komisija, biće uključene i zemlje zapadnog Balkana, potvrđeno je “Nezavisnim novinama” u Bruxellesu.

Time se nastavlja koordinirano upravljanje mjerama i uključivanje zapadnog Balkana u europske planove, nakon što je isto urađeno uključivanjem regije u europski sustav javnih nabava za medicinsku opremu.

Kako je “Nezavisnim” rekla Ana Pisonero Hernandez, glasnogovornica za proširenje i susjedstvo u Europskoj komisiji, kad god to bude bilo potrebno, Europska komisija će pridružiti zapadni Balkan i zemlje susjedstva akcijama koje su navedene u ovom paketu.

“U priopćenju koje smo izdali jasno smo rekli da nam je iskustvo pokazalo da su koordinirane akcije sa susjedima na razini EU od vitalne važnosti i da će sprečavanje i upravljanje svakom narednom epidemijom zahtijevati kontinuiranu suradnju i podršku našem neposrednom susjedstvu”, izjavila je Pisonero Hernandezova za “Nezavisne”.

Na stranici Europske komisije pojašnjeno je da se ovaj paket mjera odnosi na sve potrebne akcije za bolju spremnost u suzbijanju pandemije, poput testiranja i praćenja kontakata, jačanja nadzora nad javnim zdravstvenim sustavom i bolje opremljenosti osobnom zaštitnom opremom, medicinskom opremom i uređajima.

“U akcije su uključene i mjere na menadžmentu kapaciteta u slučaju naglog porasta broja oboljelih, nefarmaceutske kontramjere, podrška manjinama i ranjivim kategorijama stanovništva i aktivnosti na suzbijanju izazova uslijed sezonskog gripa”, naglasili su oni.

U Izaslanstvu EU kažu za “Nezavisne” da je iz EU u BiH do sada za hitne medicinske potrebe u vezi s koronavirusom isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko sedam milijuna eura, te su naglasili da je pomoć otišla u tridesetak gradova u svim dijelovima BiH. Kako ističu, s nabavom opreme će se nastaviti i u narednom periodu, u skladu s potrebama na terenu.

Naglasili su da je do sada isporučeno milijun zaštitnih maski, 61 respirator, 7.500 testova, 20 ultrazvučnih aparata, osam rendgenskih aparata, devet aparata za anesteziju te dvije tisuće pulsnih oksimetara.

U Europskoj komisiji naglašavaju da je važno da zemlje članice nastave koordinaciju mjera koje se provode te da je to od vitalne važnosti da epidemiološka situacija ostane na niskom nivou u cijeloj EU.

“Zdravstvene mjere koje su poduzele zemlje pomogle su da se smanje brojevi novih infekcija na nivo koji je podnošljiv za zdravstveni sustav. A to je omogućilo da se započne s progresivnim dizanjem mjera i restrikcija koje su uvedene. Sve mjere su u skladu s Europskom mapom podizanja mjera u vezi s koronavirusom”, naveli su oni./HMS/

You may also like

Hot News