BRUXELLES Plenković s Macronom razgovarao o bilateralnim odnosima i proširenju EU

By

U Bruxellesu se održava summit EU-a. Prvi je to skup čelnika EU-a pod predsjedanjem Charlesa Michela, novog predsjednika Europskog vijeća.

S njim je, uoči summita razgovarao hrvatski premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao i na sastanku EPP-a. Glavne teme summita EU-a su višegodišnji proračun te borba protiv klimatskih promjena, zbog čega su se ondje okupili i brojni prosvjednici.

Plenković s Macronom razgovarao o bilateralnim odnosima i proširenju EU-a

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je sinoć na marginama sastanka na vrhu Europske unije s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Razgovarali su o jačanju suradnje dviju zemalja, politici proširenja Europske unije, pitanju otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Francuska je u listopadu zajedno s Nizozemskom i Danskom blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom tražeći reformu pregovaračkog procesa.

Hrvatska će u svibnju u Zagrebu tijekom svoga predsjedanja Vijećem EU-a organizirati sastanak na vrhu zemalja članica EU-a i šest zemalja jugoistočne Europe. Do tada bi Hrvatska htjela postići konsenzus među zemljama članicama kako bi se te zemlje mogle krenuti dalje na svom europskom putu, što bi bio pozitivan signal i za ostale zemlje u njezinu jugoistočnom susjedstvu.

Kako se doznaje Plenković i Macron će nastaviti razgovore tijekom bilateralnog susreta početkom siječnja u Parizu.

Plenković tijekom dvodnevnog summita EU-a ima niz bilateralnih susreta. Već se sastao s predsjednikom Europske pučke stranke Donaldom Tuskom i s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

U petak će se sastati s izvršnom potpredsjednicom Europske komisije Margrethe Vestager i s novom finskom premijerkom Sannom Marin.

Prvi summit EU-a pod predsjedanjem Charlesa Michela

Ovo je prvi sastanak na vrhu EU-a pod predsjedanjem Charlesa Michela. Plenković se sastao se i s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem. Više u izvještaju Jasne Paro.

Čelnici će pokušati postići dogovor o planiranoj ugljičnoj neutralnosti do 2050., a hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako se mora točno vidjeti koliko pojedine grane hrvatske industrije ili gospodarstva trebaju učiniti na modernizaciji. To smo, dodaje Plenković, radili i kroz proces pristupanja a to ćemo činiti i dalje. Radi se o globalnom fenomenu i globalnom problemu, koji moramo zajednički rješavati, zaključio je.

– Klimatske promjene su prioritet ovoga sastanka i nadam se da ćemo postići dogovor koji će biti snažan signal budućnosti Europe, poručio je uoči summita predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Plenković će sutra tijekom sastanaka na Europskom vijeću simbolično primiti palicu predsjedanja Europskom unijom od nove finske premijerke Sanne Marin./HRT/HMS/

You may also like

Hot News