CARSKI REZ Što svaka žena mora znati?

By

Na porođaj utječu mnogobrojni faktori. Zdravlje, povijest bolesti, različite komplikacije pa čak i bolnica u kojoj rađate, direktno utječu na to hoćete li roditi vaginalno ili carskim rezom. Upravo zato trudnice se trebaju unaprijed pripremiti i saznati sve potrebno o carskom rezu.

Može se dogoditi svakoj ženi

Niti jedna trudnica nije “zaštićena“ od carskog reza. Neke trudnice unaprijed znaju da će roditi na taj način, ali i kod najurednijih trudnoća stvari se mogu zakomplicirati kod samog poroda i tada je nužno izvršiti carski rez.

Riječ je o ozbiljnoj operaciji

Iako je carski rez uobičajen postupak, to je operacija kod koje se podrazumijeva anestezija. Radi se mali poprečni rez u donjem dijelu trbuha, otvara se trbušna šupljina, maternica i plodni ovoji, kako bi se porodilo dijete.

Nakon toga porodničar izljušti posteljicu i zašiva ranu obrnutim redoslijedom. Postupak traje otprilike pola sata.

Imat ćete kateter

Prilikom zahvata postavlja se kateter u mokraćni mjehur koji se uklanja vrlo brzo nakon carskoga reza, ali mnoge žene mogu osjetiti nelagodu dok je on prisutan.

Vaš partner može biti prisutan na porođaju

Kao prvo, majci je potrebna podrška tijekom porođaja. Drugo, pomaže Vam da podijelite iskustvo rođenja djeteta. Također, takvo iskustvo pomaže u integraciji oca u proces i čini ga aktivnijim.

Povećan je rizik od infekcija

Rizik od razvoja postporođajne infekcije nakon carskog reza veći je  nego kod vaginalnog porođaja. Prema nekim procjenama, oko 15% žena dobije infekciju. Kako bi smanjili mogućnost infekcije,  liječnici pacijentima često preventivno propisuju antibiotike.

Nakon operacije potreban je poseban oprez

Nekoliko tjedana nakon operacije trebate biti vrlo oprezni s kretnjama. Oštri i nagli pokreti mogu uzrokovati bol i grčeve koji usporavaju zacjeljivanje rane. Također, pazite da ne podižete ništa teško.

Mogli biste imati teškoće s dojenjem

Jedna od nuspojava carskog reza često je i kašenjenje u proizvodnji mlijeka. Nužno je čim prije krenuti s dojenjem, unatoč mogućoj boli nakon operacije.

Dijete bi moglo imati slabiji imunitet

Djeca rođena carskim rezom u povećanom su riziku oboljenja od astme i dijabetesa. Imaju različitu crijevnu mikrofloru što znači i povećan rizik i od metaboličkih poremećaja.

Povećan je rizik i od postporođajne depresije

Carski rez povećava rizik od postporođajne dperesije za čak 15%. To je bolest koja utječe ne samo na povezivanje majke s bebom, već i na odnos s partnerom, a može prerasti i u kronično stanje te ostaviti dugoročne posljedice na majku.

izvor:direktno.hr

You may also like

Hot News