Česi mogu putovati u inozemstvo,na godišnji odmor , ali evo kakav je postupak kad se vrate’ – PORTAL KOCKICE <

Česi mogu putovati u inozemstvo,na godišnji odmor , ali evo kakav je postupak kad se vrate’

Vlada Češke odlučila je svojim građanima ukinuti zabranu putovanja u druge zemlje zbog razloga nevezanih uz posao. Rezultat je to dobrih rezultata koje je ta zemlje postigla u borbi protiv koronavirusa, piše češki portal Novinky.cz.

‘Moguće je putovati u inozemstvo čak i na godišnji odmor. No kad se naši građani vrate, morat će biti negativni na Covid-19 što će dokazati testom ili obavezno moraju ići u dvotjednu karantenu’, kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva te zemlje, Adam Vojtěch.

Državljani Češke i strani državljani kojime je dozvoljen ulazak u Češku, od petka 24. travnja u ponoć, na raspolaganju imaju dvije opcije: testom dokazati da su negativni na virus ili po povratku u zemlju ući u dvotjednu karantenu.

Test kojim će dokazati da nisu zaraženi ne smije biti stariji od četiri dana.

‘Ljudima želimo što je moguće više olakšati povratak u zemlju. Već dulje vrijeme zagovaram mogućnost pokazivanja testova kako bi se dokazalo da netko nije zaražen čime bi se izbjegla karantena’, rekao je ministar unutarnjih poslova Jan Hamáček.

‘Oni koji svakodnevno putuju, moći će prijeći granicu bilo kada ako svakih 14 dana pokažu negativni test.’

Vlada Češke također je ukinula ograničenja u slobodnom prometu osoba.

‘U petak, 24. travnja u ponoć, ukida se zabrana slobodnog kretanja i javnog okupljanja više od 10 osoba istovremeno. Zasad su javna okupljanja ograničena na dvije osobe’, rekao je Vojtěch i dodao kako je Češka bila iznimno uspješna u sprječavanju širenja koronavirusa.

Podsjetimo, u Češkoj izvanredno stanje traje od 12. ožujka. Tada su zabranjena putovanja u najrizičnije zemlje i ulazak u Češku putnika koji dolaze iz rizičnih područja./jutarnji.hr/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Karlo i Ivica, dva momka pozitivan primjer mladih iz Novog Travnika

Read Next

Petar Tomev Mitrikeski: Čovjek koji nije u dijalogu sa Stvoriteljem je isprazan

Follow On Instagram