Čović i Wigemark: Dodatne tenzije posljednje što treba BiH

By

Iskušenja koja opterećuju današnjicu, bila su temom razgovora predsjednika HNS-a BiH Dragana Čovića i šefa misije Evropske unije u našoj zemlji Larsa Gunnara Wigemarka, otkrio je na kasnijoj konferenciji predsjednik HNS-a.

On je Wigemarka upoznao i sa temama i ishodima razgovora koje je u posljednje vrijeme vodio sa kolegama unutar hrvatskog, bošnjačkog i srpskog korpusa, te je, kako je rekao, iznio jasno opredjeljenje da je euroatlantski put strateški interes Hrvata u BiH. Rekao je i da danas ne postoji prepreka da se ne djeluje brže na evropskom putu, makar kada je riječ o hrvatskom narodu, a Wigemark je upoznat i sa stavovima HNS-a kada je riječ o implementaciji izbornog rezultata. 

– To je jedan od preduvjeta za kandidatski status i implementaciju izvršne vlasti na razini FBiH. Vjerujem da drugog puta nema. Zbog toga birajmo riječi koje nisu riječi mržnje i riječi koje druge neće uznemiravati, a koje su nažalost u posljednje vrijeme često u eteru. Nemojmo da se ide sa inicijativama koje trebaju da stvaraju neugodnosti na političkoj sceni. Mi ćemo tu, kao i dosad, jasno ostati partner. Nikad nismo koristili riječi koje nekoga mogu povrijediti. Bile su to riječi okrenute svima, uz insistiranje da se koriste i prema hrvatskom narodu. Ravnopravnost je osnova buduće evropske BiH, kazao je Čović.

Wigemark je naveo da je današnji bio jedan u nizu sastanaka koje je vodio sa predstavnicima vodećih političkih subjakata u zemlji. Glavna tema bilo je formiranje vlasti, s ciljem boljeg upoznavanja sa namjerama i planovima na svim nivoima. Pitanje formiranja vlasti od velike je važnosti i za EU.

– U svjetlu tih koraka, komisija će na proljeće dati svoje mišljenje po pitanju aplikacije BiH, nakon čega će se dati i ocjena. Zbog toga je važno da se rezultati provedu. Poručio sam svima da se smanje tenzije u zemlji, jer je očito da danas postoji tendencija njihovog podizanja. Ohrabruje da se izbjegavaju politike ultimatuma. Zbog toga je važno da se svi okrenu saradnji i kompromisima. Ova zemlja može napredovati samo kroz saradnju i poštivanje prava svih, rekao je Wigemark.

Cijeni i da je 2019. posebno važna godona za BiH, ponajviše zbog pomenute aplikacije za članstvo u EU. 

– Ne bih da sve to upoređujem sa ocjenama u školama, ali mislim da vodeći političari moraju razmisliti kakve će ocjene dobiti u evropskoj školi. Napomenut ću da se razgovaralo sa svim liderima. O svemu sam obavijesti Brisel i zemlje članice, dodao je.

Upitan za inicijativu iz SDA o promjeni naziva bh. entiteta RS, rekao je:

“Nisam u prilici komentarisati političke inicijative političkih subjekata. Vratio bih se ovdje na temu implementacije izbornog rezultata. Možda se u tom kontekstu treba zapitati da li su to inicijative koje će pospješiti formiranje vlasti ili će dodatno usporiti taj proces. Dodatne tenzije su nešto što je posljednje potrebno BiH. Posebno nakon izbora i teške, negativne retorike. Sada je najvažnije da se svi fokusiramo na provedbu izbornog rezultata. Nakon toga se treba nastaviti sa reformama.”

(Vijesti.ba)

You may also like

Hot News