ČOVIĆ: Izmjene Izbornog zakona nema bez Parlamenta BiH

By

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas tijekom druženja s novinarima u Sarajevu da nema Izbornog zakona bez Parlamentarne skupštine BiH, poručivši da mu sada ne bi vrijedio taj dogovor i da ga ima.

“Meni je jasno da nema Izbornog zakona bez Parlamentarne skupštine BiH. Čak i ako napravimo neki dogovor, što mi vrijedi!?”, kazao je Čović, dodavši da HDZ ne uvjetuje formiranje vlasti Izbornim zakonom ni na jednoj razini vlasti u BiH, piše Klix.ba.

“U Parlamentu Federacije BiH još tražimo parlamentarnu većinu. HDZ ne želi ući u vlast s partnerom koji ne razumije na isti način budućnost BiH”, rekao je Čović.

Naveo je kako je u BiH nužno provesti ono što su, kako on kaže, prije 10 godina u Bruxellesu potpisali predstavnici svih stranaka.

“Potpisano je da jedan narod drugom neće birati predstavnike i to treba provesti. Kako provesti to je pitanje vještine. Ne mora HDZ uopće biti dio vlasti, ako je moguće da ga eliminirate iz političkog ambijenta u BiH kakav je definiran u Ustavu BiH, Aneksom 4 Daytonskog sporazuma”, kazao je on.

Dodao je kako se prilikom iščitavanja ustava moraju dodati sve odluke Ustavnog suda BiH jasno argumentirane ako nešto nije u skladu s ustavom.

“Treba obratiti pažnju na poziciju konstitutivnih naroda, imate odluku koja govori o tome da entiteti nisu sastavnica, nego isključivo konstitutivni narodi – Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Da su oni ustavno načelo”, rekao je Čović./HMS/

You may also like

Hot News