ČOVIĆ: Što se mene tiče bilo kakav sastanak s gospodinom koji je uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH neće biti moguć

By

Predsjednik HDZ BiH i HNS BiH izjavio je da je za njega završena priča o ad hoc skupini za EU, čiji je sastanak u ponedjeljak organiziran u Sarajevu, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Da, završena je i nema nikakvog razloga baviti se više time. Ja sam to naveo i u pismima koja sam uputio na više adresa. Formirati nova ad hoc tijela uz sve one koje imamo, a koja nisu profunkcionirala, potpuno je suvišno. Da vas podsjetim, to ad hoc tijelo trebalo je biti kompenzacija za naš Mehanizam koordinacije, a na Mehanizmu koordinacije, kao uvjetu za naš kandidacijski status, radili smo nekih četiri ili pet godina. I kada smo ga usvojili i predali zahtjev za kandidacijski status, ponašamo se kao da nemamo taj Mehanizam. Svi uvjeti koji danas stoje pred BiH, a njih je 14, isključivo su vezani za Vijeće ministara. Naravno, tamo gdje treba promijeniti zakon, ulogu ima i Parlamentarna skupština. Treba održati tu aktivnost zajedničkog djelovanja, ali ne i zloupotrebljavati uzurpirane pozicije koje su neki mislili koristiti, a tu mislim na dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Već u četvrtak sastaje se radna skupina unutar Vijeća ministara koja ima svoje ovlasti i prethodno definiran zadatak te očekujem da stvari u budućnosti tako i funkcioniraju te da ćemo otkloniti prepreke našem kandidacijskom statusu, izjavio je Čović u intervju Večernjem listu.

Na konstataciju kako su neki već iskoristili njegovo odbijanje sudjelovanja u toj ad hoc skupini da ga optuže za ucjene i blokade europskog puta BiH, Čović je kazao da je to praksa posljednjih 20 godina, posebno kada je u pitanju politika iz Sarajeva.

-Tako da nema tu iznenađenja jer ovaj sastanak je i organiziran da bi se fokus prebacio s loših stvari koje se događaju na jedno drugo polje. Traži se svaka prilika da se skrene pozornost s pravih tema, kao što je nabava respiratora koja ima sve elemente organiziranog kriminala. Prije toga smo imali pripremu za to, a riječ je o smjeni Federalnog stožera. A tek ćemo vidjeti koliko je toga još urađeno. Pazite, potrebno je deset dana da se odluči tko će voditi istragu, hoće li akteri afere biti privedeni ili će se oni kroz medije ismijavati svemu što su radili. Eto, u takvoj situaciji nastoji se pozornost skrenuti na nešto drugo i nekoga drugog. Što se mene tiče, bilo kakav sastanak u javnosti s gospodinom koji je uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH neće biti moguć. To znaju i predstavnici međunarodnih organizacija koji su sa mnom pričali. Što se tiče europskog puta BiH, hrvatski politički predstavnici i dalje su ključni predvodnici euroatlantskih procesa. I mi ćemo iskoristiti svoju poziciju i u Vijeću ministara i u Parlamentarnoj skupštini BiH da se ubrza ispunjenje uvjeta i dobivanje kandidacijskog statusa. Međutim, mi nikada nećemo pristati legalizirati zlouporabu koja se dogodila, a to je da bošnjački narod bira dva člana Predsjedništva, izjavio je lider HDZ i HNS BiH za Večernji list.

Upitan znači li to da je i stvaranje afere glede dolaska ruskoga medicinskog tima u Mostar imalo isti cilj – skretanje pozornosti sa stvarnih problema, Čović je odgovorio potvrdno.

-Naravno da jest. Napravi se jedan medijski spin. Naime, ponuđeno nam je bilo još dok je taj ruski tim bio u istočnoj Hercegovini, da dođu i u Mostar, ako smo za to. Komunicirali smo s gradonačelnikom Mostara, ravnateljem bolnice i upućeni su pozivi. Tada to nije bilo moguće izvesti jer su se dulje nego što je planirano zadržali u zdravstvenim ustanovama u istočnoj Hercegovini. Kada smo drugi put zatražili tu pomoć, trebalo je organizirati, jer dolaze iz druge države. Ja sam zamolio ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da, ako postoji mogućnost, taj tim dođe u Mostar. Naravno, svjestan i njihovih problema i potreba koje imaju u samoj Rusiji. Ostalo je poznato. Naravno da je naš sustav opet pokazao kakav je. To je sramota za BiH da mi imamo nadmudrivanje među institucijama tko je za što nadležan. To samo pokazuje kakvi smo mi. I, naravno, poslužilo je to opet onima koji nastoje prikriti ono što je najlošije danas u BiH. Jer, tko danas priča o tome da je ravnatelj naše Obavještajno-sigurnosne agencije špekulirao glede svoje diplome u Banjoj Luci? Tko danas priča o tome da je SDA imao aferu glede kupnje zastupnika u županijskoj skupštini u Sarajevu? Tko danas priča o tome da je mimo zakona, kriterija i procedura izvršena popuna Središnjega izbornog povjerenstva? Sad imate i ovaj slučaj s respiratorima i ja bih mogao još nabrajati tih tema s kojih se nastoji skrenuti pozornost stvaranjem afera tamo gdje ih nema. To je praksa spinovanja koju političko Sarajevo, uz pomoć određenih medija koji ih prate, često koristi. Na tomu ne možemo graditi svoj put k EU. Prvi zadatak među ovih 14 točaka je da profunkcionira pravna država. A kako će funkcionirati pravna država kada imate ovakav slučaj organiziranog kriminala u slučaju s nabavom respiratora, upitao se Čović.

na pitanje planira li se održavanje novih međustranačkih sastanaka kako bi se brojna otvorena pitanja u BiH pokušala riješiti, Čović je kazao kako će se “morati dogovarati”.

-Vidjeli ste na primjeru aranžmana s MMF-om da se rješenje postiglo tek kada smo sjeli na toj političkoj razini. Istina, poslije su se opet dogodile neke opstrukcije, ali to će se riješiti. Mislim da je dobar put kombiniranje stalnih dogovora i otklanjanje prepreka za funkcioniranje sustava. Bojim se da ćemo u protivnom imati stalne blokade, zlouporabe, zastoje. Ono na čemu mi inzistiramo je da znamo što je vlast, a što oporba. Čini mi se da se to potpuno izmiješalo, što potvrđuje način glasovanja o izboru članova SIP-a. Ne može onda netko iz formalne oporbe govoriti da nisu pozicija ako glasuju za ono što traži SDA bez dogovora s onima s kojima formalno činite vlast. Ne možete biti partneri po potrebi. Tako da će ti sastanci biti potrebni na razini predsjednika stranaka u predstojećem razdoblju, posebno ako znamo da su brojna neriješena kadrovska pitanja na svim razinama koja stoje po godinu i više zbog izbjegavanja dogovora i kompromisa, kazao je Čović u intervju Večernjem listu.

Govoreći o tome hoće li se u listopadu ove godine održati lokalni izbori u BiH, predsjednik HDZ BiH i HNS BiH je kazao kako je prva stvar spor glede legitimiteta SIP-a u sadašnjem sazivu.

-Ako je netko organiziran izvan zakona, procedura i kriterija, onda on ne može imati legitimitet. Druga stvar je to da bi lokalni izbori trebali biti organizirani u prvom tjednu listopada, što mi podržavamo. Jedini naš uvjet je da se oni organiziraju transparentno, da se mogu nadzirati. Ako nema uvjeta da se oni organiziraju, onda treba sjesti tamo gdje treba, a to je Parlamentarna skupština BiH i dogovoriti što uraditi. Vidjet ćemo i do kada će trajati izvanredno stanje i ima li uopće uvjeta za komuniciranje. Ako se to odulji na neko dulje razdoblje, onda su uvjeti za izbore upitni, kazao je Čović, te dodao:

-Što se tiče HDZ-a i cijelog HNS-a, mi radimo kao da će izbori biti i spremni smo za njih. Očekujemo uvjerljivu pobjedu na tim izborima, ali ne smijemo upasti u zamku bezakonja ili neke anarhije, posebno kada imate ovakav odnos prema SIP-u koji je trebao biti potpuno izdvojen iz politike. To je prvo pitanje koje ćemo morati mi lideri stranaka raspraviti među sobom. Ja sam tu očekivao i glasnije i jasnije očitovanje predstavnika međunarodne zajednice jer je u pitanju ozbiljna kompromitacija zakona i procedura./HMS/

You may also like

Hot News