Deset najljepših ljubavnih pisama ikad napisanih

By

Zaista ništa ne može da zamijeni ljepotu i snagu rukom napisanog ljubavnog pisma. Povijesne  ličnosti iz naših udžbenika, poznate po svom doprinosu književnosti, politici ili povijesti, takođe su bili i veliki romantici. Zabranjene ljubavi, čežnja i maštarenja, sve je to pronašlo mjesta i u redovima ovih divnih ljubavnih pisama.

 

1) Ernest Hemingvej Marleni Ditrih
“Svaki put kad bih te zagrlio, osjećao bih se kao da sam kod kuće”.

 

2) Napoleon Žozefini
“Od kako sam te ostavio, konstantno sam u depresiji. Za mene je sreća biti pored tebe. Stalno i iznova u sjećanju oživljavam tvoje zagrljaje, suze, nježnu brižnost. Draži neuporedive Žozefine raspaljuju stalan i živi plamen u mom srcu. Kada ću, oslobođen svih briga i stega, moći da provodim sve vrijeme ovog svijeta sa tobom, kada će mi jedina obaveza biti da te volim, i da razmišljam samo o sreći govoreći o njoj i dokazujući je tebi?”

 

3) Frida Kalo Dijegu Riveri
“Ništa se ne da uporediti sa tvojim rukama, ni sa pozlaćenim zelenilom tvojih očiju. Moje tijelo je ispunjeno tobom danima i danima. Ti si ogledalo noći. Groma bljesak bijesan. Vlaga zemlje. Udubljenje tvog pazuha sklonište je moje. Moji prsti krv tvoju dotiču. Sva moja radost je kad osjetim da život kulja iz tvoje fontane i ispunjava putanje svakog mog nerva koji je i tvoj.”

 

4) Džordžija O’Kifi Alfredu Stiglicu
“Najdraži – moje tijelo je prosto ludo od želje za tobom – ako ne dođeš sutra – ne znam kako da dočekam – pitam se da li tvoje tijelo želi moje ko što moje želi tvoje – poljupce – vrelinu – vlažnost – sve stopljeno u jedno – zagrljaj čvrst da boli – stisak i borbu.”

 

5) Betoven “besmrtno voljenoj”
“Iako sam još uvijek u postelji, moje misli tebi lete, moja Besmrtno Voljena. Budi mirna- voli me – danas – juče – kakva čežnja okupana suzama za tobom, za tobom, za tobom, moj živote, moje sve, neka je bog s tobom. Oh, i dalje me voli, ne sudi srcu koje je najodanije tvojemu voljena. Zauvijek tvoj. Zauvijek svoj. Zauvijek za nas.

 

6) Džordž H. Buš Barbari Buš
“Ovo bi trebalo da bude pismo koje je lako napisati – riječi bi trebalo same da naviru i, ukratko, ne bi trebalo da mi predstavlja problem da ti kažem kako sam užasno bio sretan kad sam otvorio novine i vidio najavu naše vjeridbe, ali, nekako, ne mogu da se izrazim kako bih želio. Volim te, draga, svim svojim srcem, znati da me voliš, za mene znači život. Koliko često sam razmišljao o nemjerljivoj radosti koja će biti naša jednog dana. Koliko će sretna biti naša djeca što imaju majku kao što si ti.

 

7) Ronald Regan Nensi Regan
“Ono što je važno jeste da ne želim da budem bez tebe narednih 20 godina, ili 40, ili koliko god da ih bude. Jako sam se navikao da budem sretan i stvarno te mnogo volim.

 

8) Oskar Vajld lordu Alfredu Daglasu
“Svi su ljuti na mene što sam ti se vratio, ali oni nas ne razumiju. Osjećam da jedino sa tobom mogu da uradim bilo šta. Da popravim uništeni život, a onda će  i naše prijateljstvo i ljubav imati drugi smisao za okolinu. Kamo sreće da se, kad smo se sreli u Ruanu, nikad nismo rastavljali. Velika je provalija između nas, i vremenska i prostorna. Ali mi se volimo.”

 

9) Henri Osmi Ani Bolen
“Ako biste izvoljeli pristupiti dužnosti istinski odane milosnice i prijateljice, i predati svoje tijelo i srce meni, koji ću biti, i koji sam bio, vaš najodaniji sluga, (ako mi vaša neumoljivost ne brani) obećavam da ćete dobiti ne samo ime, već i da ću vas uzeti za svoju jedinu milosnicu, tako što ću izbaciti sve druge iz mojih misli i osjećanja, i služiti samo vama. Preklinjem vas odgovorite mi na moje neuglađeno pismo, kako bih znao koliko i čemu da se uzdam. Ako vam nije po volji da mi odgovorite pismenim putem, naznačite neko mjesto gdje ću ga usmeno čuti, i gdje ću pohrliti svim svojim srcem. Ni riječ više, iz straha da vas ne zamaram.”

 

10) Vita Sekvil-Vest Virdžiniji Vulf
“Ali, draga moja, ja ne mogu da budem pametna i hladna prema tebi: suviše te volim. Zaista suviše. Nemaš predstavu kako hladna mogu biti prema ljudima koje ne volim. Usavršila sam tu vještinu. Ali ti si slomila moju odbranu. I nije mi krivo zbog toga.”

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News