Deset stvari koje trebate znati o korizmi

By

Youtube kanal Lectio Brevis nudi skraćeni pregled sadržaja kršćanske (katoličke) tematike. No, tu ćete pronaći teme iz filozofije, povijesti, književnosti, videoigara, filmova… Cilj je zanimljivim i jednostavnim animacijama, razgovorom sa stručnjacima (podcast) približiti posjetiteljima katolički nauk, ideje bliske kršćanstvu te sve što je korisno za bolji i kvalitetniji život. Ovoga puta s kanala Lectio Brevis prenosimo video u kojemu autor govori od deset stvari koje trebamo znati o korizmi.

“Osim naziva korizma postoji i naziv četrdesetnica. Radi se o vremenu 40 dana prije Uskrsa. Korizma je je vrijeme priprave za Uskrs. Vrijeme slušanja Božje riječi, obraćenja, priprave i spomena krštenja, pomirenja s Bogom i ljudima, vrijeme pokore tj. molitve, posta i dobrih djela. No dva su momenta ključna: Uskrs i krštenje. Dakle, korizma je vrijeme pripreme za Uskrs i krštenje.

Svaka nedjelja ima svoje ime pa tako prva nedjelja zove se čista, druga pačista, treća bezimena, četvrta sredoposna, peta gluha, a šesta Cvjetnica. Na Čistu srijedu i Veliki petak obvezni su post i nemrs, a petkom se preporučuje nemrs.”

You may also like

Hot News