Dodik zatražio smjenu Podžića

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra obrane u Savjetu ministara Sifeta Podžića zbog nepoštovanja Ustava BiH, jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banja Luke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike.

U priopćenju iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH navedeno je da je Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH.

U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno (diplomatsko) djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije/stava za koji državni dužnosnik pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlasti koje mu je (prethodno: općenito ili ad hok) dodijeljeno od Predsjedništva.

Također, ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i/ili krivičnu odgovornost prema Krivičnom zakonu BiH (Zlouporaba položaja ili ovlasti i Nesavjestan rad u službi), Zakonu o upravi BiH (Odgovornost rukovoditelja tijela uprave i njegovog zamjenika), te zakonima o Vijeća ministara, o ministarstvima BiH i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH.

Prekršena je i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to Član 46 – Odredbe unutarnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i Član 47 – Posebna ograničenja na ovlasti da se izrazi suglasnost države, priopćeno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News