Europska komisija predložit će kako ukidati restrikcije zbog koronavirusa

By

Europska komisija danas će predložiti izlaznu strategiju za države članice, uključujući načine kako postupno uklanjati restrikcije i vratiti se normalnim aktivnostima. Smjernice nisu obvezujuće. Trebale su biti prezentirane prošloga tjedna ali nisu, zbog zabrinutosti da bi mogle biti protumačene kao signal za trenutnu relaksaciju mjera, javljaju Vijesti HRT-a.

Plan, koji će predstaviti predsjednica EK Ursula von der Leyen, postavit će kriterije, poput bolničkih kapaciteta, za postupno uklanjanja postojećih restrikcija širom Europe, ali države članice odlučuju kako i kada će poduzeti takve korake. Iz nacrta proizlazi da je središnji element plana poduzimanje malih, kontroliranih koraka, tijekom više mjeseci. Za ublažavanje mjera potrebno je ispuniti dva temeljna kriterija: značajno usporavanje širenja virusa te dovoljan broj bolnica i kreveta za intenzivnu njegu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je objavio da će postojeće mjere ostati na snazi do 11. svibnja, dok će njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarati o olakšavanju mjera sa saveznim zemljama.

Neke države članice, poput Austrije i Španjolske, već su počele s ublažavanjem mjera. U Austriji su od utorka otvorene manje trgovine do 400 četvornih metara te veće prodavaonice s građevinskim i vrtnim materijalom uz obveznu provedbu strogih higijenskih standarda nošenja maski i držanje razmaka. Nakon pet tjedana karantene u dijelu Italije mogu raditi knjižare i dućani s opremom za bebe i malu djecu, ali uz striktno pridržavanje mjera i higijene.

Danska je jučer otvorila škole za niže razrede, vrtiće i jaslice. Finska ukida zabranu napuštanja pokrajine Uusima, u kojoj se nalazi prijestolnica Helsinki, nakon gotovo tri tjedna, kao prvi korak u ublažavanju restrikcija uvedenih u cilju spriječavanja širenja zaraze koronavirusom. Prometne restrikcije u toj pokrajini koja je bila žarište zaraze u Finskoj uvedene su 28. ožujka.

Češka vlada u utorak je najavila plan postepenog otvaranja trgovina i restorana u idućih sedam tjedana kako bi probudila gospodarstvo koje je zaustavila pandemija koronavirusa. Manji dućani će se otvoriti 20. travnja, veće trgovine 11. svibnja, a restorani i trgovački centri 8. lipnja, objavila je vlada.

Island je jučer objavio da će postupno ublažavati mjere borbe protiv koronavirusa od 4. svibnja otvaranjem srednjih škola i sveučilišta. U Sloveniji su neke tvrtke, obrti i trgovine od utorka nastavile rad, a slovačka vlada objavit će plan sljedeći ponedjeljak o tome kada i kako će dućani ponovno početi raditi.

You may also like

Hot News