FRA JOSIP BLAŽEVIĆ Ništa nije skupo ni tragično ako nas probudi i vrati Bogu – PORTAL KOCKICE <

FRA JOSIP BLAŽEVIĆ Ništa nije skupo ni tragično ako nas probudi i vrati Bogu

Nakon što je potres pogodio Zagreb i okolicu u jutarnjim satima, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Josip Blažević, komentirao je posjet “Brata potresa” na svojem Facebooku.

“Jutros nas je u Zagrebu probudio “Brat potres“ snage 5.3. Ako nas je probudio!? Došao valjda u pomoć “Bratu koronavirusu“ jer vidi da ovaj nešto oklijeva. Zamahnuo od vrha zagrebačke katedrale pa dokle je dohvatio! Nije birao. Još uvijek smo razmaženi, zanovijetamo, bi ovo, ne bi ono. Ignoriramo sva upozorenja. Kršimo sve zapovijedi”, napisao je.

Život je nešto najkrhkije što imamo i pouzdati se samo u sebe toliko je nerazborito, jer u svakom trenutku bez sebe možemo ostati!

“Ne može nas se već danima uvjeriti da trebamo ostati u svojim domovima. Na misu se ne možemo probuditi jer smo dokasna ostali u gradu ili uz TV! E, sada vidimo kako u trenu možemo svi izletjeti iz svojih domova pa, nažalost, i ostati bez njih! Život je nešto najkrhkije što imamo i pouzdati se samo u sebe toliko je nerazborito, jer u svakom trenutku bez sebe možemo ostati! Zemaljski život je stvarnost u službi onostranosti.”

Ništa nije skupo ni tragično ako nas probudi i vrati Bogu.

“Čak je i Nietzsche u svome Zaratustri uskliknuo da je čovjek “kožna bolest Zemlje“. Je li imao pravu? Žanjemo što smo posijali. Narušili smo prirodnu ravnotežu zemlje, zamijenili noć za dan, ni minimum žrtve nismo kadri podnijeti za Boga, na vječni život ni ne mislimo, pa što se čudimo ako Bog, bez kojega se čini da možemo itekako dobro živjeti, popusti uzde razornim silama koje nam nisu prijateljski raspoložene? Ništa nije skupo ni tragično ako nas probudi i vrati Bogu. Potresi u našim životima, svih vrsta i snaga, nisu tragični, čak ni kada su dramatični, ako nas približe Bogu. Samo nam pomažu razlučiti bitno od nebitnoga: “Kakva ti korist, čovječe, ako sav svijet stekneš a dušu svoju izgubiš?“ Ipak ovo nije apokalipsa, ne treba paničariti, ali se treba buditi. Pomozimo jedni drugima, molimo jedni za druge”, nadodao je fra Josip. 

“Pomozimo jedni drugima, molimo jedni za druge. Dao Bog da nam ovo bude dovoljno za ozbiljni zaokret prema Njemu. Smiluj nam se, Gospodine, Tebi sagriješismo! Smiluj nam se!”, zaključio je provincijal. /HKM/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Čović uputio pismo potpore Republici Hrvatskoj i vodećim ljudima nakon potresa u Zagrebu

Read Next

Papa Franjo: Podaj Hrvatskoj snagu da se suoči s potresom

Follow On Instagram