Hrvatsko proljeće i Šmizle u Zenici

By

U sklopu manifestacije Hrvatsko proljeće Središnje Bosne u petak, 12. svibnja u Zenici izvedena je hit predstava “Šmizle” Gradskog kazališta mladih (GKM) Vitez. Predstava “Šmizle”, autora Miroljuba Nedovića, a u režiji Brune Grebenara, pobrala je velik broj nagrada u BiH, ali i na međunarodnoj sceni.

Riječ je o jednoj izuzetno duhovitoj i zreloj predstavi sa snažnom feminističkom notom, za jedno amatersko kazalište iz Bosne i Hercegovine, sa veoma talentiranim i usklađenim ansamblom.

Radnja predstave je smještena u lokal “Mali raj”, staru kafanu na ivici propasti čija se vlasnica odlučuje da zajedno sa svojom kumom osnuje ženski bend. Tada počinju zaplet i glavna zabava za gledatelje, šest potpuno različitih tipova i karaktera – od bivše robijašice do kafanske pjevačice, od trostruko razvedene žene do samohrane majke dvoje djece, od zlostavljane supruge do mlade urbane djevojke. Ove suprotnosti dovode do mnoštva komičnih situacija, osvježavajućih i inovativnih šala. Predstava je izvedena u Hrvatskom domu Kralj Tomislav u Zenici.

Zenička publika je u više navrata pljeskom nagradila glumce Gradskog kazališta mladih iz Viteza, te izrazila želju da  ponovo dođu sa nekim novim projektima.

Sponzor : HDZ BiH Zenica

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News