Hrvatsku čekaju tri utakmice u tjedan dana u ožujku, a kvalifikacije su nikad kraće

By

Hrvatska nogometna reprezentacija put na Svjetsko prvenstvo u Kataru tražit će kroz skupinu H, u kojoj će nam protivnici biti Slovačka, Rusija, Slovenija, Cipar i Malta.

Prema FIFA-inom renkingu najjači protivnik je reprezentacija Slovačke. Naš dobri poznanik iz prošlih kvalifikacija za EURO. Slovaci su samo jednom bili sudionici svjetskog prvenstva, prije 10 godina u Južnoj Africi, i tada su prošli skupinu.

Hrvatska je sa Slovačkom kroz povijest igrala 8 utakmica, uz 4 pobjede, te po 2 remija i poraza. No, samo su posljednje dvije utakmice bile službene. I te kako su još svježi u sjećanju trijumf od 4:0 u Trnavi, te pobjeda od 3:1 na Rujevici kojom smo i potvrdili plasman na EURO.

Iz treće jakosne skupine izvukli smo najtežeg protivnika. Rusiju. 39-u reprezentaciju svijeta, koja je do sada 4 puta igrala na svjetskom prvenstvu. A, najveći uspjeh ostvarila prije dvije godine u svojoj zemlji.

Da ruska mundijalska bajka bude zaustavljena u četvrtfinalu, pobrinula se baš naša reprezentacija one prekrasne večeri u Sočiju. Na istom mjestu igrali smo i prijateljski susret tri godine ranije, a prvi međusobni dvoboji bili su u kvalifikacijama za EURO 2008.

Slovenija je 62. reprezentacija svijeta koja se može pohvaliti s dva nastupa na svjetskim prvenstvima. 2002. i 2010. Te 2010. vodio ih je, kao i danas, Matjaž Kek.

S Hrvatskom su odigrali 9 utakmica i nikad nisu slavili. No, znali su biti vrlo nezgodan protivnik. Posebno dramatično bilo je u play-offu za odlazak na EURO 2004., a pamtimo i poljudskih 3:3 iz kvalifikacija za svjetsko prvenstvo ’98. 100. reprezentacija FIFA-inog renkinga, Cipar, naš je protivnik iz 5-e jakosne skupine. Kojem je najveći domet osvajanje 4. mjesta u kvalifikacijskoj skupini.

S nama su igrali samo jednom i izgubili s 2:0 u prijateljskoj utakmici 2014.
Posljednji protivnik nam je Malta. Reprezentacija koja je u 102 odigrane utakmice u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo, ostvarila tek 2 pobjede. Protiv Estonije i Armenije.

No, Maltežani kao jedan od najvećih uspjeha slave i bod koji su senzacionalni osvojili protiv Hrvatske 2005. godine. Ostalih 7 utakmica dobila je Hrvatska.

Sam put na svjetsko prvenstvo mnogo je teži nego na europsko, jer na Mundijal izravno odlaze samo pobjednici kvalifikacijskih skupina. Sve drugoplasirane reprezentacije odlaze u play-off.

Uz tih 10 drugoplasiranih reprezentacija u play-offu će sudjelovati i 2 reprezentacije iz Lige nacija.

Tih 12 reprezentacija bit će podijeljeno u tri različite podgrupe sa po 4 reprezentacije. Koje će po klasičnom kup sustavu (polufinale, pa finale) – i to na jednu utakmicu – odlučiti koja od njih odlazi na svjetsko prvenstvo.

Ono zbog čega su ove kvalifikacije najzahtjevnije do sada njihov je termin. Naime, cijele kvalifikacije igrat će se u manje od 9 mjeseci, a između toga čeka nas i nastup na EURU. U terminima u ožujku i rujnu igrat će se čak 3 utakmice u tjedan dana, što će biti strahovito zahtjevno i tražit će od izbornika vrlo vješto manevriranje s kadrom. U listopadu i studenom igrat će se po dvije utakmice./gol.hr/

You may also like

Hot News