Izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak u posjeti Podružnici i Gradu Zenica

By

Gradonačelnik Kasumović ugostio izaslanstva nacionalnih kulturnih društava HKD Napredak i BZK “Preporod”

12. prosinca 2019.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je danas izaslanstva nacionalnih kulturnih društava HKD Napredak i BZK “Preporod”.

Izaslanstva su predvodili predsjednici tih društava dr. Nikola Čiča i prof. dr. Sanjin Kodrić.

Glavne teme razgovora bile su pozicioniranje i status ovih nacionalnih kulturnih društava u Gradu Zenica te podrška Grada za rješavanje ključnih problema s kojima se ova društva suočavaju u svom radu.

Predsjednici su istaknuli kako je namjera da HKD Napredak i BZK “Preporod” budu prepoznati kao nacionalna društva od posebnog značaja za Grad Zenica.

Trenutno je najveći problem njhovih podružnica u Zenici veliki dug za grijanje prema JP “Grijanje” d.o.o. Zenica.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je izrazio spremnost Gradske uprave Zenica da se uključi u rješavanje problema svih nacionalnih društava koja djeluju na području grada Zenica. “U Prijedlog Proračuna Grada Zenica za 2020. godinu će biti uvrštena sredstva za sva tri nacionalna društva koja djeluju u Zenici”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Predsjednici HKD Napredak i BZK “Preporod” zahvalili su gradonačelniku Kasumoviću na njegovom dosadašnjem angažmanu, te dodali kako ni ovog puta ne sumnjaju u podršku Gradske uprave i gradonačelnika.

Na sastanku je naglašena važnost nacionalnih kulturnih društava HKD Napredak i BZK “Preporod” u očuvanju kulturne i povijesne tradicije naroda u Bosni i Hercegovini.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Bošnjačka zajednica kulture “Preporod”, najstarije su nacionalne kulturne ustanove u BiH osnovane 1902. odnosno 1903. godine.

Vlada ZDŽ podržala inicijativu da se nacionalne ustanove kulture proglase društvima od posebnog značaja

12. prosinca 2019.

Predsjednik Vlade Zeničko-dobojske županije Mirza Ganić primio je u svom uredu izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” i Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, koju su predvodili predsjednici dr. Nikola Čiča i prof. dr. Sanjin Kodrić. Sastanku su nazočili ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport prof. dr. Spahija Kozlić i ministar financija Josip Lovrić.

“Napredak” i “Preporod” utemeljeni su početkom 20. stoljeća i uz druga dva nacionalna kulturna društva, srpsku “Prosvjetu” i jevrejsku “La Benevolenciju”, najstarije su i temeljne ustanove kulture Hrvata i Bošnjaka, koje su u 120 godina postojanja, s malim prekidima u radu u bivšoj državi, ostavile dubok trag.

Predsjednici “Napretka” i “Preporoda” su istaknuli kako ova društva sve teže funkcioniraju, jer nemaju stabilan izvor financiranja, te da su s tim ciljem pokrenuli inicijativu da se posebnim zakonom na razini Federacije BiH regulira status i financiranje četiri nacionalna kulturna društva, kao institucija kulture od posebnog značaja. Do tada, traže od institucija FBiH i županija, uključujući i Zeničko-dobojsku, da povećaju izdvajanja već u narednoj godini, kako bi se osigurala sredstva za redovan rad kao i projekte od značaja za očuvanje programskih aktivnosti društava.

Ministar Kozlić je podržao inicijativu da se ove ustanove proglase društvima od posebnog značaja i uvrste kao posebna proračunska stavka, po modelu izdvajanja za vjerske zajednice. Naveo je kako su izdvajanja za kulturu i izdavaštvo u ZDK-u nedostatna, ali da je Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ preraspodjelama i uštedama na drugim stavkama uspjelo uvrstiti u proračun dva projekta BZK “Preporod” i božićne aktivnosti HKD “Napredak” u Zenici i Žepču.

Premijer Ganić se složio da se nacionalna udruženja zbog njihovog značaja ne mogu tretirati jednako kao i druga udruženja, obećavši da će Vlada sagledati mogućnosti da se za ove ustanove dogodine povećaju financijska izdvajanja, ali kroz projekte i unutarnje preraspodjele, jer je izrada Proračuna za 2020. godinu u završnoj fazi.

You may also like

Hot News