Izazovi rada kod kuće mogu se činiti nepremostivim, ali sveti Josip neka nam bude vodič

By

Ove godine blagdan svetog Josipa Radnika znakovit je za milijune katolika koji su prisiljeni raditi ne na svojim uobičajenim radnim mjestima, već u svojim domovima. Za većinu je ovaj novi aranžman doveo do nepredviđenih izazova: rukovanje novom tehnologijom,  pronalazak odgovarajućeg mjesta za rad, čuvanje djece i njihova istovremena edukacija…rad i život kod kuće stalno se preklapaju.

Dok se bavimo ovim novim iskustvom, možemo tražiti pomoć i zagovor svetog Josipa u ovim jedinstvenim vremenima

Naš prvi zadatak – rad od kuće – prihvaćamo s voljnim, a ne ogorčenim srcem. Hod kroz vjeru govori da nam je Bog poslao nove kušnje kao pomoć za naš rast u svetosti. I Josip je morao prihvatiti od Boga potpuno nepredviđene okolnosti: Marijina trudnoća, gnjev Heroda, bijeg u Egipat. Sveti Josip je Božju volju izvršio vjerno, usprkos poteškoćama, nesigurnostima i strahovima. Oponašajući njegovo molitveno povjerenje, to možemo činiti i mi danas.

U one dane otac bi sina naučio svom zanatu, pa bi sin, kad odraste, mogao slijediti njegove korake. Baš kao što je dijete Isus naučio raditi od svog oca, imamo jedinstvenu priliku naučiti svoju djecu dok nas promatraju kako radimo, možda prvi put. Zasigurno je lakše pokazati djeci kako nešto napraviti, nego ih natjerati da sudjeluju, primjerice u Zoom video pozivu, ali i dok smo kod kuće možemo naučiti našu djecu važnosti prezentacije i svakodnevnog truda.

Kad je Josip završio podučavanje djeteta Isusa u svojoj stolarskoj radionici, tada ga je pod istim krovom podučavao Tore i Psalme. Izazovi prvih – umor, neuspjeh, frustracija – nesumnjivo su utjecali na to koliko su se pobožno recitirali, baš kao što rad tako često može utjecati na našu molitvu. Ali ako možemo i naše djelo i molitvu vidjeti kao komplementarne staze ka svetosti, možemo vidjeti Božji jedinstven plan za nas. Izazovi rada kod kuće mogu se činiti nepremostivim, ali sa svetim Josipom kao našim vodičem, nepremostivo postaje posvećujuće. Stoga molimo:

“O Bože, Stvoritelju svih stvari, milostivo daj da primjerom svetog Josipa i pod njegovim pokroviteljstvom možemo dovršiti djela koja si nam zadao da radimo i postignemo nagrade koje si nam obećao.”/HKR/

You may also like

Hot News