Je li moguća hrvatska koalicija u Zenici?

By

Hrvatski narodni sabor od održanih općih izbora u BiH djeluje jedinstven. Naime, političke stranke okupljene oko HNS-a nikada nisu bile suglasnije i pokazivale da imaju zajednički cilje, ojačati položaj Hrvata u BiH, te raditi na političkom jedinstvu.

Već duže vrijeme najavljuje se i zajednički nastup na predstojećim likalnim izborima, posebno u mjestima gdje je hrvatska komponenta ugrožena, poput Posavine, Zeničko- Dobojske Županije i sl.

No, jesu li političke opcije u Zenici spremne za zajednički nastup na izborima. Naime, poznato je da HDZ BiH i HDZ 1990 u Zenici već godinama imaju različite stavove i na prošlim izbornim ciklusima nisu uspjeli dogovoriti kolaciju. Više je razloga tomu, ali jasno je da su time najviše naštetili sebi jer su izgubli priliku da ostvare izgledni politički cilj, a to je zastupničko mjesto u Općinskome vijeću.

HNS, a time i lideri obje stranke jasnog su stava da koliacije treba biti i da je ona interes hrvatskog naroda. Stoga, postavlja se pitanje jeli realna hrvatska koalicija u Zenici, budući da su odnosi između dvije stranke poljuljani. Razmjerice su od kreiranja lista, kandidata pa čak i do toga da se razmjerice svode i na osobne razine.

Rad za opće dobro trebao bi biti zvijezda vodilja strankama, političarima, ali vrlo često nije. Stoga, prigoda za stvaranje kolaicije je politički trenutak da zenički Hrvati, kroz HNS budi jedinstveni u Zenici, u prilici da zajedničkim radom promijene brojne greške. Vrijeme je razmjerice ostaviti iza sebe i kao mudre osobe sjesti i bez uvjetovanja jasno reći da se mora raditi za opće dobro, bez oraha u džepu, te time pokazati da politika nije sredstvo za privatne obiteljske tranše i zapošljavanja, nego sredtsvo popravljanja bitnih svakodnevnih problema od inftrastrukturlnih, do onih koji mogu dovesti do boljih radnih uvjeta.

You may also like

Hot News