Kapelica gorjela deset puta ali nikad nije izgorjela

By

Kapelica Sv. Nikole na Vilaru u Srinjinama kod Splita prkosi požarima, burama, bujicama, gromovima i olujama, a preživjela je i nedavnu vatrenu katastrofu.

Gorjela su 17. i 18. srpnja Srednja Poljica: od Račenika kod Tugara, preko Sirotkovića u Gornjem Sitnom i Višaka u Donjem, do Srinjina i Svetog Luke na Klancu, pa preko Tarca do groblja i crkve Presvetog Trojstva u Jasenovu, potom dalje niz brdo Dračevicu i Sridivicu do Žrnovnice i Privora, pa sa sjeverne na južnu stranu Peruna do Strožanca i Mejaša u Splitu…

Tada su se, piše Slobodna Dalmacija, sve poljičke crkve i crkvice ovako ili onako našle u vatrenom obruču, a najteži udar doživjela je najmanja, ona svetog Nikole na dnu Vilara, kapela na ulazu u Srinjine, mjestu u okolici Splita. Gorjela je 10 puta u zadnjih 20 godina, ali nikad nije izgorjela.

„I nije joj ovo prvi put. Preživjela je ova kapelica već na desetke prirodnih nepogoda. Baš onako kako mi je moj otac Marko govorio kad me kao malog vodio preko Vilara do našeg Višaka u Sitnom Donjem: ‘Ovoj kapeli ne može ništa ni potres ni vatra ni tuča, jer se u njoj odmara sveti Nikola kad u predbožićno vrijeme dijeli darove svoj djeci svijeta.’ I ja sam, kao dijete, naravno povjerovao u to. Danas, nakon iskustva s ovom apokalipsom prouzročenom požarom, vjerujem možda još i više“, zapisao je novinar Ivan Ugrin.

Kapela Sv. Nikole od Vilara građena je od jednostavnog materijala pokraj u narodu znanog Napoleonova puta. U nju jedva stane nekoliko ljudi, a u toj se kamenoj građevini ne slavi liturgija.

Prema nekim izvorima, navodi Slobodna Dalmacija, potječe iz 12. ili 13. stoljeća i vjerojatno je zavjetna. U vizitacijama iz 18. stoljeća ne spominje se, po svemu sudeći, zbog toga što u njoj nije bilo službe Božje. Međutim, na jednoj kamenoj ploči s vanjske strane crkvice navodi se 1835. godina i radovi koji su na njoj izvršeni. Također je popravljana i 1989., u vrijeme kad je župnik u Srinjinama bio don Mate Selak, te i danas nakon mnogih stoljeća preživljava sve nedaće i svjedoči postojanost Poljičana.

KT

You may also like

Hot News