Kardinal Puljić sastao se s Milanom Trivićem

By

U ponedjeljak, 11. svibnja u prostorijama nadbiskupske rezidencije, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, u nazočnosti mons. Slađana Ćosića, primio je zamjenika gradonačelnika Sarajeva Milana Trivića, a povod razgovora bio je održavanje svete mise u katedrali za žrtve Bleiburga u subotu 16. svibnja.

Gosp. Trivić je zahvalio za susret i ukazao na negativne reakcije pojedinih građana Sarajeva, kao i raznih udruga unutar zemlje i izvana, na vijest o održavanju svete mise za žrtve Bleiburga u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, izrazio je spremnost gradskih struktura i vlasti da se poradi na spuštanju nastalih tenzija kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Kard. Puljić je, prije svega, izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam. Pojasnio je da se Katolička Crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja. Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom. Upravo to je bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene svete mise, koju kard. Puljić, u ime biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom kard. Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Jevrejske zajednice u Sarajevu. Kao član Međureligijskog vijeća BiH sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu.

Izražena je nada da će isti oni koji su doprinijeli stvaranju negativne klime, pomoći da Sarajevo bude grad suživota i dijaloga.

T.M.I., KT

You may also like

Hot News