Kardinal Puljić: Vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije

U Sarajevu je u tijeku 74. redovito zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem predsjednika BK BiH vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Nakon što su u večernjim satima u nedjelju 4. studenoga slavili zajedničko euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine započeli su u ponedjeljak 5. studenoga u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, radni dio 74. redovitog zasjedanja BK BiH pod predsjedanjem predsjednika BK BiH vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Na zasjedanju sudjeluju svi članovi BK BiH: dopredsjednik BK BiH vojni biskup Tomo Vukšić, banjolučki biskup Franjo Komarica, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Ratko Perić, vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar i banjolučki pomoćni biskup Marko Semren. Na zasjedanju također sudjeluju izaslanik Hrvatske biskupske konferencije dubrovački biskup Mate Uzinić i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

U prijepodnevnim satima prvoga dana s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto.

Riječi pozdrava i dobrodošlice svakom osobno uputio je kardinal Puljić te se kratko osvrnuo na predviđeni dnevni red zasjedanja. Napomenuo je kako je već uobičajeno da se osvrnu na provedbu zaključaka s posljednjeg 73. redovitog zasjedanja održanog u Banjoj Luci, 13. i 14. srpnja 2018. te da razmotre važnije dopise upućene na adresu BK BiH. Kazao je i da će ih o nedavno završenoj Biskupskoj sinodi o mladima u Rimu izvijestiti njihov delegat biskup Semren kao i da će biskupi biti informirani o nedavnom pohodu nadbiskupa Wonga, tajnika Kongregacije za kler, koji je tri dana držao seminar odgojiteljima, svećenicima i redovnicima te sjemeništarcima i bogoslovima. Dodao je da ne mogu zaobići društvenopolitičko stanje u BiH i posebno katolika u njoj, kao i provedbu nepravednih zakona i selektivni pristup provođenju Daytona na štetu onih koji su najmanje brojni. Spomenuo je i da, unatoč brojnim pisanim zahtjevima i usmenim razgovorima, vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije i povrata imovine koja se uništava ili preprodaje i prepisuje na druge vlasnike. Kazao je da također ni većina medija nije zainteresirana za to pitanje kao ni za druga neriješena pitanja poput diskriminacije u vezi sa zdravstvenim i mirovinskim osiguranjem.

Pozdrav uime Hrvatske biskupske konferencije, njezina predsjednika nadbiskupa Želimira Puljića i u svoje ime uputio je biskup Uzinić.

– Želim izraziti blizinu i podršku biskupa HBK vašim nastojanjima i težnjama za uspostavom pravednijih i boljih odnosa na društvenopolitičkoj razini, kako bi se zajamčila prava svih naroda u BiH, pa tako i hrvatskoga – kazao je biskup Uzinić te ukratko obavijestio biskupe BK BiH o važnijim događajima u Hrvatskoj biskupijskoj konferenciji posljednjih mjeseci.

Napomenuo je da će se biskupi HBK, tijekom svoga pohoda “Ad limina” od 12. do 17. studenoga u Rimu, susresti s papom Franjom te pohoditi pojedine kongregacije, vijeća i urede Svete Stolice kao i rimske bazilike te Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima. Pošto se kratko osvrnuo na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji je održan 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, podsjetio je da će se Četvrti nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 2021. godine u svetištu Predragocjene Krvi Krstove u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji. Napomenuo je da će se Jedanaesti susret hrvatske katoličke mladeži održati 9. i 10. svibnja 2020. u Zagrebu. Na kraju je ukratko upoznao biskupe s pohodom tajnika Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupa Paula Richarda Gallaghera Republici Hrvatskoj od 9. do 12.listopada 2018. u povodu 20. obljetnice potpisivanja Ugovora o gospodarskim pitanjima između Republike Hrvatske i Svete Stolice.

Biskup Nemet uputio je pozdrav uime svih članova Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i u svoje ime, napominjući da će i ubuduće ova Konferencija nastojati slati svog delegata barem jednom godišnje na zasjedanje BK BiH kako bi ostali međusobno ujedinjeni i povezani. Napomenuo je da Međunarodna BK obuhvaća četiri nezavisna politička entiteta: Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju. Podsjetio je da je Sveta Stolica, odlukom od 31. svibnja 2018., ispunila želju egzarha mons. Kire Stojanova i ustanovila novu eparhiju pod imenom “Skopsko-Strumička eparhija”. Spomenuo je i da je državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin bio u službenom posjetu Crnoj Gori od 26. do 30. lipnja te u Srbiji, 30. lipnja i 1. srpnja. Spomenuo je i neka druga crkvena pitanja na teritoriju Međunarodne biskupske konferencije te biskupima zaželio blagoslovljen rad.

U jutarnjim satima biskupi su slavili svetu Misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Misu je predslavio kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je biskup Uzinić.

Zasjedanje Biskupske konferencije BiH završit će konferencijom za novinare u utorak, 6. studenoga u 12 sati u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

laudato.hr




2 thoughts on “Kardinal Puljić: Vlast u BiH nije zainteresirana za rješavanje pitanja denacionalizacije

  1. sarah

    Buy Vidalista 20mg Online is use to treatment of erectile dysfunction (ED) in men. buy vidalista online is contain of Tadalafil. Vidalista is also know as Generic Cialis. Vidalista 20 review is manufactured by centurion laboratories. Vidalista 20 dosage, vidalista 20 mg reviews, What is Vidalista.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *