Klubovi Hrvata i Srba u Domu naroda osporili legalitet SIP-a

By

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije usvojio prijedlog zaključka Ustavnopravnog povjerenstva tog doma kojim se predlaže Domu naroda da od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zatraži Informaciju provedbi Lokalnih izbora 2020. godine, uključujući i provedbu Lokalnih izbora u Gradu Mostaru.

Izaslanica Kluba Hrvata Lidija Bradara (HDZ) je u raspravi kazala da se pokazao da članovi SIP-a nisu izabrani na zakonit način, da su više političko tijelo, a trebali bi biti tehničko tijelo za provedbu izbora“.

Kako je kazala, odluke koje je donosio SIP BiH, bez obzira kako je sud o njima presuđivao, su dovele u pitanje povjerenje, ocjenjujući da je cijeli izborni proces u potpunosti kompromitiran, bez obzira na rezultate u određenim sredinama.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je kazao da, pozvati SIP BiH da govori o lokalnim izborima, u općinama gdje se ponavljaju izbori ili tamo gdje se sumnja u rezultate, zapravo znači potvrditi legalitet i legitimitet tog Središnjeg izbornog povjerenstva.

– Ostajmo pri stajalištu da je u pitanju kršenje zakona, jer po zakonu u izbornoj godini nema promjene članova SIP-a. Dobili smo novi sastav SIP-a čiji smo legalitet osporili. U skladu s tim ne bi bilo pristojno kazati dođite pa nam podnesite izvještaj kad se mi ne slažemo s njihovim radom – naveo je Špirić.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) je naglasio da je jedino što se konkretno može uraditi izvršiti izmjene Izbornog zakona i uvesti nove tehnologije kako bi se smanjila mogućnost bilo kakvih malverzacija na prvim narednim izborima.

Kazao je da je SIP BiH izabran u skladu sa zakonom i s važećim procedurama, a jesu li one dobre i imaju li manjkavosti, smatra da se može razgovarati.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović (HDZ) ponovio je da je sadašnji saziv SIP-a uspostavljen suprotno zakonu, protivno kriterijima i procedurama, dodajući da je cijeli izborni proces zbog toga kompromitiran.

– Nemam potrebu slušati izvještaje nekoga za koga sam rekao da čine krivična djela i da su duboko kompromitirali čitav proces lokalnih izbora održanih 15. novembra, a posebno izbora u Mostaru 20. prosinca. Siguran sam da ovo Izborno povjerenstvo mora podnijeti ostavku ili biti brutalno smijenjeno, ali i krivično odgovarati za to – naveo je Čović.

Najavio je da će predložiti izmjene Izbornog zakona BiH najdalje do kraja lipnja, napominjući da primarno zagovaraju da se promijene odredbe koje govore o članovima Predsjedništva BiH i domovima naroda, kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u BiH.

– Možemo razgovarati o svim tehničkim popravkama izbornog procesa da bi se osigurala zaštita prava da biramo, da vaš glas nema nitko pravo promijeniti – naveo je Čović.

Dom naroda razmatrao je danas i inicijativu izaslanici Dušanke Majkić “Analiza stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i diplomatsko- konzularnoj mreži”.

Ona je izrazila očekivanje da će MVP BiH u roku od 30 dana osigurati odgovarajući materijal koji će omogućiti raspravu i da će to biti primjer na koji način ubuduće treba djelovati kada je u pitanju popravljanje stanja u bh. institucijama.

Izaslanici su na samom kraju sjednice dali suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma./Fena/HMS/

You may also like

Hot News