Kolinda predsjedala sastankom ‘Vijeća žena – svjetskih vođa’ – PORTAL KOCKICE <

Kolinda predsjedala sastankom ‘Vijeća žena – svjetskih vođa’

Izvršna direktorica UN Women Phuzile Mlambo-Ngucka, s kojom se Grabar-Kitarović prethodno sastala, zahvalila je hrvatskoj predsjednici i Vijeću na “novom zamahu u osnaživanju žena i djevojčica”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predsjedala je u srijedu u New Yorku sastankom “Vijeća žena – svjetskih vođa”, gdje je izrazila zadovoljstvo početkom suradnje tog tijela i UN Women, čiji je zajednički prioritet ostvarivanje ženskih prava za jednaku budućnost, priopćeno je iz njezina ureda.

Kazala je kako u Hrvatskoj, pogotovo u posljednjih pet godina, žene obnašaju neke od najvažnijih državnih dužnosti, a da se i generalno može zaključiti kako je u određenim segmentima te u određenim zemljama i dijelovima svijeta postignut napredak po pitanju ravnopravnosti spolova. Unatoč tome, potrebno je nastaviti raditi na postizanju ravnoteže spolova u političkoj zastupljenosti žena na svim razinama, dodala je.

“Moramo poticati žene kako bi se što više uključile i postale pokretačice promjena. Treba krenuti od promjena u načinu razmišljanja – moramo izgraditi političku kulturu pogodnu za ravnopravno sudjelovanje žena. Njegujte ambiciju i prestanite govoriti našim djevojkama što mogu, a što ne mogu“, istaknula je, prema priopćenju.

Izvršna direktorica UN Women Phuzile Mlambo-Ngucka, s kojom se Grabar-Kitarović prethodno sastala, zahvalila je hrvatskoj predsjednici i “Vijeću žena – svjetskih vođa” na “novom zamahu u osnaživanju žena i djevojčica”, rekavši da ta međunarodna mreža bivših i sadašnjih čelnica država i vlada “daje svoj glas, utjecaj i moć našoj kampanji za ostvarivanje prava žena za jednaku budućnost”.

“One sve uistinu predvode napore za postizanje jednakosti među generacijama, podsjećaju druge na postavljanje prioriteta i nastoje ženama osigurati jednak pristup i iste mogućnosti koje imaju muškarci“, dodala je.

Svoje obraćanje hrvatska predsjednica je zaključila pozivom ženama da budu samosvjesne, čvrste, hrabre, uporne i odlučne na putu kojeg su izabrale, te okružene samo onima koji ih mogu pratiti i ne obeshrabruju ih.

izvor:24sata.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Prva “Kreševska večer” na zapadu Njemačke

Read Next

Životna priča popularnog pjevača Željka Bebeka

Follow On Instagram