Konaković i Radončić promijenili priču !

By

Nakon što je nedavno lider Naroda i pravde Elmedin Konaković praktično rekao pa porekao da Hrvati trebaju biti ravnopravni, slično je uradio i drugi lider umjerene bošnjačke politike Fahrudin Radončić.

Konaković je, naime, rekao kako Hrvati u BiH trebaju sami birati svoje predstavnike pa je, nakon, doduše, velikih pritisaka iz bošnjačkog medijsko-obavještajnog podzemlja, lupnuo kako sanja “da se probudi u građanskoj državi”.

Radončić otišao korak dalje

Radončić je otišao korak dalje pa se, praktično, gotovo podao SDA-u i Izetbegoviću. Očekivati je da će se predomisliti u narednih šest do devet mjeseci, no za sada se proglasio SDA-ovim pomoćnikom.

Naime, jučer je Fahrudin Radončić u Brčkom kazao kako će u borbi Izetbegovića protiv Čovića i Dodika podržati lidera SDA.

– Bakir Izetbegović voli igrati šah. Ovoga puta, kao lider stranke koja ima najviše mandata na državnoj razini i snosi najveću odgovornost, igra protiv nervoznog Dodika i upornog Čovića. Ideje koje smo dobili tijekom susreta s predstavnikom SAD-a za izbornu reformu u BiH, gospodinom Palmerom, vrlo su dobra osnova za kompromis i pošten izborni zakon prema svima. Zato i pored ogromnih razlika s Izetbegovićem, ipak – zbog naroda i države – moramo mu pomoći da ne izgubi i šahovsku partiju i Bosnu i Hercegovinu, kao stabilnu, mirnu i ekonomski prosperitetnu europsku državu.

U ovako dramatičnoj situaciji nema mjesta za osobne i stranačke taštine, nema mjesta za skrivene destruktivne namjere, ima mjesta samo za nesebični patriotizam i principijelnu toleranciju – zaključio je Radončić.

Reteriranje lidera umjerenijih političkih stranaka u Bošnjaka može se tumačiti na dva načina.

Ili su ih pritisnuli iz službi nekadašnjeg AID-a koji je pod SDA kontrolom ili oni, naprosto, slušaju bazu, odnosno, bilo bošnjačkih birača.

Bilo kako bilo, šteta je da se u tako kratkom razdoblju stavovi Konakovića i Izetbegovića tako mijenjaju.

Galić: Zna se što prolazi kod birača

Komentar oko najnovijih političkih predomišljanja Bild.ba je tražio od novinara Hrvatskog Medijskog Servisa i politologa Branimira Galića.

– Gore navedena izjava neodoljivo podsjeća na situaciju s konca prošle godine kada se Radončić de facto , gostujući u emisiji Centralni dnevnik Face televizije, prozvao zaštitnikom Bošnjaka od HDZ-a BiH. On je, naime, tada kazao kako SBB ne može napustiti Vladu Federacije BiH jer bi u suprotnom to značilo puko prepuštanje federalne vlade HDZ-u – kaže Galić za Bild.ba.

Zna se, kaže HMS-ov novinar, što prolazi kod birača.

– Referirajući se na ranije Radončićeve izjave i komparaciju s ovom mojom gore rekao bih da lider SBB-a nagovještava da ne odlazi s čela stranke koja bez njegova imena i prezimena ne znači ništa. On naprosto zna iz kojega bazena crpi glasove, a homogenizacija biračkog tijela na bazi plašenja Dodikom i Čovićem redakcije sarajevskih portala uvijek dobro dočekaju dok unutarbošnjačke obračune treba ostaviti za trvenja oko komunalnih problema u pojedinim kantonima odnosno županijama – rekao je Galić.

On smatra kako ovakvi stavovi ne trebaju nikoga iznenaditi jer su viđani i ranije.

– Sumirano, ovakav istup samo je naivne iznenadio jer su, primjerice i sredinom 2018. godine bošnjačke parlamentarne stranke u FBiH; SDA, SDP, DF i SBB unisono na sastanku s međunarodnim dužnosnicima Palmerom, Cormack i Wigemarkom zatražile “ukidanje asimetrije” i redefiniranje ovlasti Doma naroda PFBiH po uzoru na Vijeće naroda RS što bi moć odlučivanja legitimnih političkih predstavnika Hrvata u FBiH, a time i BiH, pomnožilo s nulom – zaključio je u izjavi za Bild.ba.

Krešić: Konaković i Radončić se vratili u “bošnjački tor”

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić nije iznenađen Radončićevim i Konakovićevim potezima. Neki u Sarajevu, kaže Krešić, “previsoko podižu ljestvicu nacionalizma”.

– Politički salto mortale gospodina Konakovića i Radončića razočaravajući je, ali nije neočekivan. Njihovi istupi da je Hrvatima potrebno dopustiti da biraju vlastite predstavnike u vlasti djelovali su kao presudno važan iskorak da je moguć hrvatsko-bošnjački dogovor o izbornoj reformi s kojim bi se relaksirali odnosi ova dva naroda. No, s druge strane SDA i njihova ultradesna opcija DF, GS … kao i nevladine organizacije, te dio medija pobrinuli su se toliko podići ljestvicu nacionalizma te proglasiti svakoga tko napravi ‘ustupak’ prema Hrvatima izdajnicima – rekao je Krešić za portal Bild.ba.

Ova situacija je za Krešića apsurdna, ali ističe i jednu pozitivnu stvar u njoj:

– Danima smo mogli čitati upravo izvlačenje pred oči javnosti Konakovića, Radončića samo s ciljem da se povuku u svoju nacionalnu busiju. I posve je logično da su se morali vratiti u bošnjački tor. Jednako kako to čine i Hrvati. Koliko god zvučalo apsurdno, ali i dobro je da se to dogodilo jer su ponovno pregovori o izbornoj reformi vraćeni tamo gdje su uvijek i bili – između SDA i HDZ-a, odnosno Izetbegovića i Čovića koje bi nacionalni torovi trebali slijediti u toliko očekivani proces – kazao je za Bild.ba Večernjakov novinar./HMS/

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News