Križevci: 400 godina od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina

By

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je iz Križevaca, gdje je predvodio misno slavlje prigodom blagdana svetog Marka Križevčanina, kako je taj svetac simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika.

“Sveti Marko Križevčanin je svijetli simbol mukotrpne povijesti i hrabre vjernosti hrvatskih vjernika. On nam svijetli kao divan primjer Kristova učenika koji se poput blaženog Alojzija Stepinca, i mnogih drugih vjernih kršćanki i kršćana, znao suočiti sa svakovrsnim patnjama da ne bi postupio protiv vlastite savjesti”, rekao je kardinal.

Podsjetio je kako je taj hrvatski svetac podnio mučeništvo u Slovačkoj, zajedno s jednim Poljakom i jednim Mađarom te istaknuo da bi to, “za nas, u suvremenim okolnostima, unutar europskog zajedništva moglo biti poticaj za obnavljanje i utvrđivanje veza s tim Crkvama, narodima i državnim zajednicama srednjoeuropske katoličke baštine”.

“Ostanite uvijek pod okriljem Kristova križa ljubavi, uskladite svoj govor i ponašanje, svoje djelovanje s kršćanskom slobodom za koju nas je Krist oslobodio na križu. Usudite se ponositi križem Gospodina našega, Isusa Krista, upirući pogled u svetog Marka Križevčanina i blaženog Alojzija Stepinca”, poručio je kardinal okupljenima na misnom slavlju koje je služio sa bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom

Marko Križevčanin rođen je u Križevcima (1588. ili 1589. godine), a stradao je mučeničkom smrću 1619. godine u Košicama zajedno s isusovcima, Mađarom Stjepanom Pongraczom i Poljakom Melkiorom Grodzieckim, ne želeći se odreći katoličke vjere. Papa Pio X proglasio je Košičke mučenike blaženima 1905. godine, a papa Ivan Pavao II svetima u Košicama 1995. godine.

Taj svetac zaštitnik je Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije, te europskih integracija.

Ovogodišnjom proslavom svetkovine sv. Marka Križevčanina obilježava se 400. godišnjica njegove smrti.

U sklopu svetkovine svetog Marka Križevčanina, održan je 19. susret osoba s invaliditetom Hrvatske i 14. susret Udruge Hrvatski domobran. (Hina)

You may also like

Hot News