<

Krizni stožer Republike Hrvatske: Novih 36 zaraženih, deset bolesnika na respiratoru

Javnosti se redovno u srijedu ujutro obratio Krizni stožer Civilne zaštite. Izvijestili su o aktualnim podacima koji se tiču borbe protiv korona virusa.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku je izvijestio o posljednjim potresima u Zagrebu. Nakon dvaju potresa od 3,2 i 2,2 po Richteru uslijedilo je šest potresa između  jačine 1 i 2, što je sve očekivano nakon jakog potresa koji se dogodio na području Markuševca , rekao je Božinović.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o broju novooboljelih u Hrvatskoj. “Od utorka u 16 sati imamo 36 novopotvrđenih bolesnika, ukupno 418 bolesnika. Ukupno je testirano 3392 uzoraka, a 10 osoba je na respiratoru.  Sedam ljudi je na respiratoru u Zagrebu, dva u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosječna dob bolesnika na respiratoru je 61 godina, a većina njih ima i druge kronične bolesti”, rekao je Beroš.

“Uzlazni krak krivulje je očekivan. Važno je da epidemiološke službe djeluju promptno. Nije nam lako. Mišljenja sam i dalje da zdravstveni sustav adekvatno reagira na ovu epidemiju.”

“U samoizolaciji je 20.000 građana, više od 2000 kontakata se intenzivno prati, a 150 osoba je u karanteni, od čega su 102 Hrvati”, izvijestio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Istaknuo je da je 12 posto testiranih rezultata pozitivno.

Velik porast zaraženih bilježi se u Osijeku i Splitu. “Imamo nesreću da je u Osijeku jedan pacijent na intenzivnoj njezi i ustanovili smo dva žarišta tamo. Ne znamo kako je došlo do stvaranja tih žarišta, to će epidemiolozi morati utvrditi”, rekao je Capak.

Božinović je odgovorio na upit o zračnom prometu. “Promet je minimiziran, idemo u smjeru zatvaranja određenih linija. Zračne luke bit će otvorene za letove, odnosno slijetanja koja su nužna. Komercijalnog prometa neće biti”, rekao je Božinović.

“U zadnjih tjedan dana nije bio nikakav protok stranaca kroz državu osim onih koji su išli putem konvoja. No tu nema rizika, Hrvatska to provodi organizirano i pod kontrolom. Srbija je zatvorila granice i za svoje građane u jednom razdoblju, mi to nismo napravili jer nema potrebe.”

Osvrnuo se i na gužve u autobusima ZET-a. “Gradski stožer je napravio da ta situacija bude bolja. Ključ je da u prve jutarnje linije uđu zdravstveni djelatnici i policijski službenici jer oni moraju prvi na posao”, zaključio je Božinović.

izvor:direktno.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Split: Gotova je karantena za sve putnike s Marca Pola

Read Next

MARIO MANDŽUKIĆ SE EKSPRESNO VRAĆA NA EUROPSKE TRAVNJAKE!? Tri mjeseca nakon iznenađujućeg transfera velikan pokazao interes za hrvatskog napadača

Follow On Instagram