<

Mađarska odbila Istanbulsku konvenciju: Imamo pravo braniti svoju zemlju i kulturu

Mađarski parlament je u utorak odbio Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama te je pozvao vladu da lobira protiv usvajanja Istanbulske konvencije u EU-u.

Deklaracija protiv usvajanja Istanbulske konvencije je uz potporu desnih stranaka usvojena sa 115 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana.

Oporba je glasala protiv rezolucije kojom se poziva vladu da odustane od daljnjih koraka prema ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Tijekom glasanja oporbene su zastupnice držale natpise sa seksističkim i mizoginim izjavama zastupnika vladajuće stranke Fidesz.

Vlada premijera Viktora Orbana potpisala je Istanbulsku konvenciju 2014., ali je nije nikada ratificirala.

Orban i njegova stranka dugo se bore protiv, kako kažu, “rodnog ludila” te su, primjerice, zabranili sveučilištima da drže kolegije iz rodnih studija.

Vlada ima “pravo braniti svoju zemlju, kulturu, zakone, tradicije i nacionalne vrijednosti, a stajališta manjine o rodu ne bi trebala to ugrožavati”, stoji u rezoluciji.

Ključni dijelovi Istanbulske konvencije koji štite djecu i žene od nasilja ugrađeni su u mađarski pravni sustav, stoji u deklaraciji, piše mađarska novinska agencija MTI.

Istanbulsku je konvenciju sastavilo Vijeće Europe s ciljem stvaranja pravnog okvira za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama./direktno.hr/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Dres nogometne reprezentacije Herceg-Bosne na aukciji, s zanimljivom pričom iz 1996.

Read Next

Nogometaš Schalkea lažirao svoju smrt i dobio milijune eura od osiguranja

Follow On Instagram