Manje poznate zanimljivosti iz života Karola Woytile

By

Ove godine slavimo stotu obljetnicu rođenja Ivana Pavla II. Emilija, majka malenog Karola Jozefa Wojtyle, susjedima je često ponavljala da će Lolek biti velik čovjek. Nadimak Lolek je dobio u osnovnoj školi, a zvali su ga i Lolus.

Godine 1927., nakon što je američki pilot Charles Lindbergh zrakoplovom preletio Atlantik, malog Karola su upitali što bi htio biti kad odraste, donosi Međugorje.info.

“Bit ću pilot”, odgovorio je. Zatim su ga pitali zašto ne bi bio svećenik pa je uzvratio: “Zato što Poljak može biti drugi Lindbergh, ali ne može postati papa.”

Branio je Židove: “Svi smo mi djeca jednog Boga.”

U vrijeme prije Drugog svjetskog rata u Wadowicama, koje su imale oko 10 tisuća stanovnika, živjelo je oko dvije tisuće Židova. Ivan Pavao II. puno godina poslije pisao je svom židovskom prijatelju Jerzyju Klugeru kako su mnogi Židovi u selu bili njegovi prijatelji u osnovnoj školi, ali i kasnije u gimnaziji. Već u gimnaziji počeo se angažirati u crkvi. Kada su objavljivani rezultati prijamnog ispita za vadovičku gimnaziju Karolov prijatelj Jurek Kluger saznao je da je cijeli njegov razred uspješno položio te je želio s njime podijeliti dobru vijest.

“Lolek, Lolek primljen si!”, odjekivalo je crkvom u kojoj je mladi Karol ministrirao.

Pogledao ga je, dajući mu do znanja da je misa u tijeku i da sada ne mogu razgovarati. Kada je misa završila, pokraj Jureka je prošla neka žena.

“Što ti tu radiš? Nisi li ti sin predsjednika židovske općine?”, upitala ga je i otišla dalje. Pojavio se Karol kojeg je zanimalo što je htjela od njegova prijatelja.

“Ne znam. Sigurno se čudila kad je vidjela Židova u crkvi”, rekao je Jurek.

“Pa čemu bi se trebala čuditi? Svi smo mi djeca jednog Boga!”, poručio mu je Karol.

U razredu je bilo nekoliko Židova, a mladići bi se kada bi igrali nogomet dijelili u dvije ekipe, katoličku i židovsku. Na golu jedne ekipe stajao je Karol Wojtyla, a s druge Poldek Goldberger, zubarev sin. Ponekad bi u ekipe dovodili igrače iz drugih razreda, no u židovskoj ekipi ne bi bilo dovoljno igrača. Tada bi na golu za Židove branio Lolek. Bavio se i drugim sportovima – klizanjem, skijanjem i planinarenjem, a volio je i plivanje, vožnju biciklom i spuštanje kanuom. Bio je dobar skijaš.

Na prigovore zašto zimi ide na skijanje krakovski kardinal Karol Woytyla uzvratio je:

“Vidite, to vam je kod nas običaj.”

Polovica poljskih kardinala odlazi na snijeg. Papa Ivan Pavao II. bio je dugogodišnji skijaš, a tijekom svojeg pontifikata najčešće je posjećivao skijalište Terminillo u blizini Vatikana. Navodno je, dok je još bio kardinal, izjavio kako “nije dolično kardinalu da skija loše”.

Rano se počeo baviti glumom u raznim kazališnim skupinama. Nakon završetka gimnazije s ocem se preselio u Krakov gdje se troumio između glumačke karijere, studija filozofije i studija teologije. Ipak se odlučio za Filozofski fakultet na kojemu je s poljskim piscem Juliusom Kidrinkim osnovao kazalište. Nakon dolaska nacista u Poljsku, Karol je ilegalno nastavio studije i širio pacifističke ideje, a govorio je i kako se otpor nacistima može pružati i bez oružja./hkr.hr/

You may also like

Hot News