Međunarodna smotra folklora “Koraće 2019.” – PORTAL KOCKICE <

Međunarodna smotra folklora “Koraće 2019.”

Uz vjersko kulturnu manifestaciju Dani Velike Gospe održana je u nedjelju 11. kolovoza u župi Uznesenja BDM u Koraću sedma u nizu Međunarodna smotra folklora „Koraće 2019“. Organizator je bio i ove godine HKUD “Tamburica” Koraće.

Okupio je taj veliki događaj 12 KUD-a iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske: HKUD Tamburica Koraće; HKUD Gromiljak  – Kiseljak; Posavski zavičajni klub Derventsko kolo  – Zagreb; KUD Lipovac Generalski stol kod Karlovca; Matica Slovačka – Miljevac;  KUD Zrinski Frankopan – Slavonski Brod; KUD Smilje Slavonski Brod; ZK Žeravac – Slavonski Brod; MPS Biđani – Bicko Selo; HKUD Bijela – Brčko; HKUD Naši korijeni Bistrica – Žepče i Zavičajna zajednica BiH Hrvata –Tovarnik.

Tristotinjak njihovih članova odjevenih u svečane narodne nošnje svoga kraja susret je započelo mimohodom uz pjesmu od osnovne škole do župne crkve. Koraćanska ljepotica posebno je bila lijepa toga dana, što zbog predivnih vitraja i ostalih umjetničkih djela akademskog slikara Vlatka Blažanovića, što zbog ljepote i raznolikosti narodnih nošnji. Posebno su bili lijepi oni najmlađi među kojima i petogodišnji Ante iz General stola kod Karlovca koji je u povorci bio sa svojom majkom, što je pokazatelj da roditelji  tradiciju svoga kraja prenose na mlade naraštaje. 

Župnik fra Ivan Marić je blagoslovio sve sudionike. Nakon zajedničke pjesme Gospi u čast sudionici i ostali nazočni u Gospinom su dvorištu zaigrali u velikom zajedničkom kolu, a potom je na vanjskoj pozornici započeo bogati kulturno-umjetnički program, koji je vodio Mario Jurković novinar iz Slavonskog Broda.

Ponosan i radostan bio je toga dana predsjednik HKUD Tamburica Koraće Šandor Lipovac koji je zahvalio svim sudionicima kao i nazočnim Posavljacima što su unatoč visokim temperaturama u tako velikom broju došli uveličati taj, kako je rekao, za Koraće veliki događaj. Zahvalio je i svim sponzorima kao i svima koji su na bilo koji način pomogli ostvarenju smotre. Svjestan kako je svaki i najmanji događaj u porušenoj i opustošenoj Bosanskoj Posavini važan iskazao je svoju želju da taj događaj i dalje bude tradicija, naglasivši da je to prilika da se Posavljaci okupe, druže, njeguju zajedništvo, da budu jedni drugima radost, obostrano obogaćenje, te znak da svoj rodni kraj nisu i neće zaboraviti. Posebno je zahvalio svojim kudovcima na nesebičnom zalaganju kako u pripremu smotre tako i svakom drugom važnom događaju u Koraću.

U pozdravnoj riječi plehanski gvardijan fra Anto Tomas zahvalio je organizatorima što i na taj način čuvaju i njeguju tradiciju i običaje svoga kraja te su ohrabrenje povratnicima i nada onima koji promišljaju o povratku u svoj rodni kraj. Najavio je i trodnevnicu uoči Velike Gospe koja je započela u ponedjeljak 12. kolovoza kada će svakoga dana misno slavlje započinjati u 19 sati. Na samu svetkovinu Velike Gospe misno slavlja s početkom u 11 sati predvodit će vlč. Kristijan Zeba, sin toga kraja sada župnik župe Sv. križa u Rijeci.

Orilo se Gospino dvorište i cijelo Koraće pjesmom i kolom kudovaca koji su oduševili brojnu publiku među kojima su bili i predstavnici društveno političkih vlasti iz BiH i Hrvatske.

I toga su puta druženje nastavili uz zajedničku večeru uz pjesmu pod velikim šatorom. Domaćini su svaki KUD nagradili prigodnim darom i zahvalnicom.                   

B. Lukačević

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Vrućine ćete lakše podnijeti uz voćnu salatu

Read Next

Perišić u Bayernu!

Follow On Instagram