Ministar Bevanda: BiH financijski dobro stoji

By

Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH, rekao je za „Dnevni avaz“ da je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) o makroekonomskim pokazateljima za prva tri mjeseca pad evidentiran i u prvom tromjesečju.

– U informaciji DEP-a se iznosi podatak da je BiH u prvom kvartalu 2020. ostvarila ekonomski rast od 2,0 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće potražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije ostvarile pad u odnosu na isto razdoblje prethodne godine – kaže Bevanda.

Naglasio je da nije detaljno analizirao procjene MMF-a o makroekonomskim pokazateljima za BiH, ali ono što je vidio jeste da se pandemija odrazila loše u zemljama regije, ali i svijetu. Na pitanje kako država stoji financijski, je li ugrožena redovna isplata obaveza, ministar je rekao da „imamo takav sustav  da država uvijek financijski dobro stoji, jer prihodi su zajamčeni“.

– Nema bojazni da budu ugroženi rad i funkcioniranje institucija BiH, čak ni kada smo na privremenom financiranju, i u to smo se više puta uvjerili. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata – govori Bevanda.

Dakle, tvrdi on, za ono što nam je plan i program rada bit će dovoljno sredstava, ali nisu to neki veliki pothvati, posebno „kada imamo probleme s migrantskom krizom i pandemijom, a i izvjestan je i određeni zastoj na europskom putu“.

Govoreći o posljedicama pandemije koronavirusa, Bevanda nam je rekao da se BiH s pandemijom bori teško, kao i cijeli svijet.

– Najteže se boriti s nepoznatim stvarima i to se pokazalo i u slučaju razvijenih zemalja i onih koji su nama s ekonomskog aspekta nedostižni. Ova nepoznanica koja nas uvodi u nove uvjete života dovela je do toga da moramo promijeniti način života i rada, ali i pokazala koliko imamo problema sa zdravstvenim sektorom u BiH. Reforme u zdravstvu su nužne, ali mi u ovim momentima moramo djelovati brzo i kako je jedino moguće – kaže Bevanda.

Nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane

Govoreći o najavi novih razgovora s MMF-om, Bevanda je rekao da je poznato da je aranžman s MMF-om prekinut u šestom mjesecu 2018. jer nisu ispunjeni uvjeti iz pisma namjere.

– Vidjet ćemo što nam se nudi, koliko možemo ostvariti i na koji način. Ja sam uvijek za aranžmane s MMF-om jer oni, osim povoljnih kredita s najnižim kamatama, donose i reforme u mnogim oblastima, gdje se mi teško odlučujemo na oštre rezove. Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obveze i da poslije prekidamo aranžmane – kaže Bevanda, za Avaz.

Kaže i da se Uu Ministarstvu financija vode pregovori sa Svjetskom bankom i EU kako bi se osigurala sredstva za pomoć gospodarstvenicima, a na posljednjoj sjednici Vijeća ministara pokrenuti su pregovori za 56 milijuna eura kredita IBRD-a./HMS/

You may also like

Hot News