Ministar zdravlja Republike Hrvatske Beroš: Čeka nas promišljanje o opuštanju preporučenih mjera

By

Danas je točno 50 dana kako je potvrđen prvi oboljeli od korona virusa, a Hrvatska ima 1650 slučajeva korona virusa. Ministar Vili Beroš istaknuo je da u “knjigama nema recepta” za usporiti zarazu.

Naša je strategija od samog početka usporiti rast oboljelih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za emisiju U mreži Prvog. 

– Podaci su dobri i zadovoljavajući. Sve mjere su donošene na balansu između mjera koje sprečavaju širenje epidemije, ali koje omogućavaju normalan život – rekao je Beroš i istaknuo da bi u budućnosti trebalo opustiti mjere. 

Danas je točno 50 dana kako je potvrđen prvi oboljeli od korona virusa, a Hrvatska ima 1650 slučajeva korona virusa. 

– Za ovakvu ugrozu nema u knjigama recept kako usporiti zarazu. Mijenjali smo strategiju u nekoliko navrata. Kasnije se ispostavilo kao najlogičnije da se formiraju centri koji će se baviti Covid-19 centre koji će se posvetiti pozitivnim pacijentima – poručio je Beroš.

– Zdravstveni sustav nije opterećen. Imamo dovoljan broj respiratora i kreveta za bolesnike – poručio je. 

– Ono što nas čeka u sljedećem periodu je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih – rekao je. 

Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera, komentirao je razdoblje produženog vikenda u kojem su trgovine imale dulje radno vrijeme. 

– U subotu je bilo 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 800 nadzora jer su velik broj trgovina bio zatvoren. S terena nismo dobili velikih prigovora – poručio je. Dodao je kako su očekivali gužve i rekao da neke trgovine nisu bile potpuno spremne na to. 

– Građani su u većoj mjeri bili disciplinirani, a promet slab – nadodao je. Istaknuo je kako neke mjere uskoro ističu, a o njih devet će se raspravljati. 

– Struka mora dati svoju riječ prvo. Mi želimo popuštati s mjerama, ali sve će to biti sukladno trenutku i razini opasnosti – rekao je. 

Ministar Beroš istaknuo je da je i Svjetska zdravstvena organizacija poručila da se ne smiju brzo popuštati mjere i da se neke djelatnosti mogu prilagoditi novim situacijama. /24sata.hr/

You may also like

Hot News