Ministrica Dujmović u Širokom Brijegu otvorila ‘Dane europskog nasljeđa’

By

– Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović otvorila je u srijedu u Širokom Brijegu tradicionalnu kulturno-znanstvenu manifestaciju “Dani europskog naslijeđa 2019.” koja se održava s ciljem upoznavanja najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa. Kroz dvodnevni program manifestacije 2. i 3. listopada, sudionici će obići gradove Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje i Grude pri čemu će vidjeti brojne spomenike kulture te biti dionici bogatog kulturno-zabavnog programa koji se održava u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

– Na jedan prihvatljiv i zanimljiv način ova manifestacija daje doprinos našoj kulturi. Do sada smo s njom ‘prošarali’ po cijeloj Federaciji BiH, a sada smo u zapadnoj Hercegovini, u dva grada i dvjema općinama koje imaju što pokazati. Očekujem i vjerujem kako ćemo manifestaciju i ovdje uspješno realizirati – kazala je ministrica Dujmović. Po njezinim riječima, najveća vrijednost događaja je prikazivanje bogate prošlosti ovih krajeva i suvremene kulture koju oni baštine. Govoreći o samom programu manifestacije, ministrica je spomenula obilazak povijesno-kulturnih lokacija u Zapadnohercegovačkoj županiji te održavanje okruglog stola na temu kulturnog naslijeđa zapadne Hercegovine.

Načelnik Posušja Branko Bago kazao je novinarima kako je velika čast što Zapadnohercegovačka županija ima priliku sudjelovati u ovakvom projektu. – Uistinu imamo vrlo vrijednu kulturnu baštinu koju ćemo na ovakav način lakše zaštititi. Već smo radili na zaštiti i promociji naše baštine, međutim, ovaj projekt će nam i dodatno pomoći – ocijenio je načelnik Posušja. Županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Ružica Mikulić zahvalila je svima koji sudjeluju u Danima europskog naslijeđa.

– Počeli smo s Franjevačkom galerijom, kasnije idemo na Kočerin i u muzej u Gorici, zatim Peć Mline i tomu slično. Možda će nam vrijeme malo pokvariti planove, no nećemo se buniti – kazala je Mikulić i dodala kako je spomenuti okrugli stol o kulturnom naslijeđu zapadne Hercegovine zapravo kruna cijelog projekta. Navedena manifestacija organizira se od 1991. godine u europskim zemljama, a utemeljilo ju je Vijeće Europe uz podršku Europske zajednice u Strasbourgu Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj je manifestacije upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, prezentacije i promoviranja kulturnog naslijeđa uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio zajedničkog kulturnog naslijeđa Europe. Svečano zatvaranje manifestacije planirano je za 3. listopada u Ljubuškom gdje će biti održana i svečana dodjela povelja.

Izvor:vecernji.ba

You may also like

Hot News