Na otvorenju jubilarnog 30. Festivala mladih sudionici iz 80 zemalja – PORTAL KOCKICE <

Na otvorenju jubilarnog 30. Festivala mladih sudionici iz 80 zemalja

Svetom misom koju je, uz koncelebraciju 620 nadbiskupa, biskupa i svećenika, predslavio Papin vikar Rimske biskupije Angelo De Donatis u Međugorju je počeo jubilarni 30. Festival mladih.

Uz desetke tisuća mladih u Međugorju, otvaranje festivala preko live streama pratilo je rekordnih 1 747 100 ljudi diljem svijeta.

Na početku svoje propovijedi kardinal De Donatis kazao je kako je ”zahvalan Bogu i svima vama na pozivu da predslavim svetu misu otvaranja 30. Festivala mladih. Svima vama donosim topli pozdrav i blagoslov Svetog Oca”, a osvrnuo se i na geslo ovogodišnjeg Mladifesta.

“Svakako, da bi slušali poziv ‘Idi za mnom’ koje nam učitelj Isus upućuje, potrebno je  da Duh Sveti otvori naša srca i ispuni ih Božanskom mudrošću. Današnje evanđelje  nam donosi pismoznanca Novoga Zavjeta, mudraca po evanđelju. Između ostalih, možemo izvući tri upute”, kazao je kardinal De Donatis, a te tri upute su: “Kraljevstvo Nebesko, kako smo čuli, slično je mreži bačenoj u more koja zahvati svakovrsne ribe. I nakon što se mreža izvuče na obalu, ribari odvajaju ribu dobru za jelo od one loše; druga uputa. Isus govori o jednom sudu: ne možemo negirati ovu istinu, koju svake nedjelje ispovijedamo u Vjerovanju: ‘doći se suditi žive i mrtve’; treća uputa. Navješteno evanđelje nas uči da je pismoznanac, upućen u kraljevstvo nebesko,  onaj kršćanin  koji ‘iz svoje riznice iznosi staro i novo’. To je predivan izraz  koji se može protumačiti i ovako: istinski mudrac je onaj koji živi stare stvari koje daju uvijek nove radosti i nove stvari koje imaju okus staroga.

“Dragi mladi, neka vas Duh Sveti  učini mudrima kao Majku Božju koja je  razmišljala o svakoj stvari u svome srcu i kao velikog naučitelja  Svetog  Alfonsa de’Liguorija,  koji je u 17. stoljeću ponovno mudro evangelizirao  sugrađane svoga Napulja. Pošalji Oče svoga Duha i obnovi naša srca na sliku Tvoga Sina Isusa, rođenog od Djevice Marije”, kazao je kardinal De Donatis na kraju svoje propovijedi.

Uoči večernje mise koju je predslavio kardinal De Donatis sa zastavama je predstavljeno svih 80 država čiji su predstavnici došli na Mladifest, a prije toga apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser i međugorski župnik fra Marinko Šakota održali su konferenciju za novinare.

“Svakako smo u jednoj novoj dinamici nove evangelizacije. Ja osobno i intimno sam uvjeren da Međugorje nudi jedan novi model nove evangelizacije. Međugorje nije pod izravnom paskom Vijeća za novu evangelizaciju, nego je pod brigom državnog tajništva. U svibnju je objavljeno priopćenje Svete Stolice da je dopušteno službeno organizirati hodočašće od strane župa, biskupija, biskupa, kardinala i da oni mogu biti nazočni na svečanim slavljima, a ovih dana upravo smo tome svjedoci, a to znači da je Sveti Otac otvorio velika vrata za ulaz u Međugorje”, kazao je mons. Hoser, a fra Marinko se osvrnuo na ovogodišnji program, ali i dosadašnjih tri desetljeća Mladifesta.

“Poruka Mladifesta izražena je u geslu, to je ‘Idi za mnom’. U svakom čovjeku postoji čežnja, čežnja za mirom, čežnja za istinom. Isus kaže ‘Idi za mnom’. Tu su mladi, koji tu čežnju za Isusom, čežnju za mirom tu pronalaze”, kazao je fra Marinko.

Na kraju konferencije za medije predstavljena je prigodna marka Hrvatske pošte Mostar izdana u povodu Mladifesta, a direktor prodaje HP-a Mostar Josip Bulić uručio ju je nadbiskupu Hoseru i fra Marinku.

KT

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Proslavljena Misa na križu sv. Ante na Krušćiku

Read Next

Završetak radova na magistralnom putu u Vitezu

Follow On Instagram