<

NA SASTANKU S HAHNOM: Zovko ukazala na potrebu izmjena Izbornog zakona u skladu s presudom Ustavnog suda

Povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn prezentirao je jučer Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta nedavno usvojeni paket proširenja Europske unije, te ukazao na glavne rezultate, kao i izazove s kojima se još uvijek susreću države-kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje dokumenta i zahvalila Povjereniku Hahnu i njegovom timu na kontinuiranoj i intenzivnoj angažiranosti na radu na postizanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Zovko je naglasila da je za rješavanje postojećeg političkog vakuuma, nastalog zbog nefunkcioniranja sadašnjeg Izbornog zakona, izuzetno značajno prepoznati i provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Ukazala je na potrebu provođenja izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda. Zovko je zamolila Povjerenika da pobliže predstavi utjecaj drugih globalni aktera na Zapadnom Balkanu.

Podsjetimo u Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bih za dodijelu statusa kandidata BiH za članstvo u EU, navodi se 14 prioritetnih obveza koje BiH treba ispuniti, među kojima je i reformirati Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda

Prva rasprava o paketu proširenjaza 2019. godinu, kojeg je u srijedu usvojio Kolegij povjerenika, bit će održana na summitu EU-a 20. -21. lipnja, kada se očekuje da šefovi država i vlada članica EU-a odlučeo pokretanju pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i davanjustatusa kandidata Bosni i Hercegovini./HMS/

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasova

Read Next

Preminuo Đelo Jusić

Follow On Instagram