Načelnik Travnika Pejaković?- HDZ smatra da treba biti, a SDA traži ponovno glasovanje

By

Doktor Mirsad Peco, koji je bio kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika Općine Travnik, umro je na dan izbora u bolnici u Travniku od posljedica koronavirusa. Prema još uvijek nepotvrđenim rezultatima, dobio je znatno više glasova u odnosu na HDZ-ovog kandidata Gorana Pejakovića.

Na pitanje što će biti s rezultatima izbora u Travniku, još uvijek nitko ne zna. U SDA smatraju da Središnje izborno povjerenstvo treba donijeti odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika travničke općine.

“Smatram da je to jedino ispravno rješenje, s obzirom na to da je izborni proces u tijeku, a jedna od kandidata je umro. Isto bismo zatražili i da je u pitanju kandidat bilo koje političke stranke”, kazao je predsjednik Županijskog odbora SDA Srednjobosanske županije Asim Mekić.

Istog stava je i Bakir Izetbegović, lider SDA, koji je u izbornoj noći rekao da “misli” da će se izbori u Travniku ponoviti.

Međutim, u HDZ-u ne smatraju da bi se izbori trebali ponoviti. Predsjednik FBiH Marinko Čavara istaknuo je kako ni jednog uporišta u zakonu nema da se ponove izbori u Travniku.

“Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Ni jednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora biti iz SDA načelnik općine, to nigdje u zakonu ne piše i to samo je želja članova SDA. Isto tako je da umre izabrani vijećnik, popopunjava ga slijedeći po broju glasova”, zaključio je Čavara za portal Centralna.ba.

Član SIP-a Suad Arnautović iznio je svoj osobni stav koji ne želi obrazlagati dok SIP ne donese konačnu odluku.

On je u svom dopisu predsjedniku SIP-a Željku Bakalaru i članovima naveo da bi preminuli Mirsad Peco nesporno bio neposredno izabrani načelnik Općine Travnik.

“U ovakvoj pravnoj i činjeničnoj situaciji potrebno je da SIP BiH poništi izbore u OIJ Travnik zbog očite nepravilnosti, te postupi prema čalnu 1.2b Izbornog zakona BiH, odnosno zakaže nove izbore”, naveo je Arnautović u svom dopisu.

Prema posljednjim rezultatima SIP-a, Mirsad Peco je osvojio 10.204 glasa, HDZ-ov kandidat Goran Pejaković 6.597 dok je Haris Kaniža iz Naroda i pravde dobio 3.177 glasova. /HMS/

You may also like

Hot News