Nakon gafa Biserke Turković, AstraZeneca bi mogla tužiti BiH

By

– Proizvođač cjepiva AstraZeneca razmišlja o tome da tuži Bosnu i Hercegovinu zbog izjave ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, da je to cjepivo za siromašne, da je lošijeg kvaliteta, jeftino i dostupno, pišu sarajevski mediji.

Almir Badnjević, direktor Verlaba, kako je prenio sarajevski Avaz, izjavio je da, prema njegovim saznanjima menadžment AstraZenece razmišlja o tužbi protiv BiH, a zbog izjave Tuković da je njihovo cjepivo lošijeg kvaliteta i da je namijenjeno siromašnim zemljama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je jučer u Sarajevu donaciju od 5.000 vakcina AstraZenece za potrebe samo Federacije BiH.

Ministrica Turković je tim povodom istaknula da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

Ona je izrazila rezervu zbog toga što se to cjepivo proizvodi i u Indiji, ali i da je, kako je rekla, to cjepivo lako dostupno na tržištu i da ga je i BiH mogla nabaviti.

“Bit će dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneca da zbog izjava naših dužnosnika da im je cjepivo namijenjeno za siromašne zemlje mogu podnijeti i tužbu protiv Bosne i Hercegovine”, rekao je Badnjević.

Badnjević je rekao da Europska agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ovog cjepiva u EU.

“To cjepivo se u Indiji radi po licenci AstraZenece, tako da vjerujem da će ono vrlo brzo biti odobreno i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobreno kao i u Kanadi”, rekao je Badnjević./HMS/

You may also like

Hot News