Napustio nas je glumac Špiro Guberina

By

Potreseno glumište ne prestaje se na društvenim mrežama opraštati od još jednog velikana. Nakon Mustafe Nadarevića, šokirao ih je odlazak Špira Guberine.

U 88 godina života ostvario je brojne nezaboravne uloge. Pamtit ćemo ga između ostalog kao Strikana u “Velom mistu”, Divca u “Prosjacima i sinovima”, Očenašeka u “Dnevniku Očenašeka” te Bepa u “Starcima”.

Za svoja postignuća 2011. je dobio nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo. Iako je u mirovinu otišao još 2000. nije prestao raditi posao kojega je obožavao. Dok god je mogao svoj dan je organizirao kao da ima puno radno vrijeme.

“Ako razmišljam o besmislu života, to je onda grozno. Onda idem i laprdam svašta”, rekao je svojedobno legendarni glumac.

Bio je toliko nezaustavljiv da je sa 83. godine po prvi put nastupio u mjuziklu. U Mirakulu je ponovno zaigrao ulogu koja ga najviše veselila. “To su uloge koje ja volim”, istaknuo je.

Škola života po pravilima velikog Škovacina ušla je u anale domaće dramske umjetnosti. Šjor načelnik (utjelovio ga je Boris Buzančić, op.a.) zvao ga je u seriji Vaša Visosti, a Špiro Guberina zaista je osebujnom Škovacinu iz Dalmatinske zagore udahnuo život i s pokojnim Ivom Gregurevićem činio kultni glumački duo.

image

S Borisom Dvornikom glumio je u Velom mistu, seriji koju su obilježili majstorskom vještinom i posebnom emocijom.
Boris Jelinić/CROPIX

‘Muke mi ježeve’

“Muke mi ježeve”, govorio je Guberina, nesvjestan tada da je uzrečicu kojom je do kraja, do zadnje finese, okarakterizirao splitskog Škovacina, prenio na milijune gledatelja koji su spomenutu seriju religiozno pratili. I “‘muka ježeva” se u seriji borila s promjenama, najtežim vjetrometinama i životnim udarcima verbalno odlijevajući, kontra svemu što se u turbulentnim vremenima srušilo na ekranizirane likove iz pera Miljenka Smoje.

I kao da gledamo neki najtužniji scenarij, dalmatinski grub i melankoličan, po muci ježevoj nam dan, ovih dana izgubili smo “inžinjera Duju”, a sad i “Škovacina”. Špiro Guberina preminuo je danas, u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj. Otišao je u 88. godini života kojeg je djetinje volio, unatoč tome što mu je zadao i teške udarce.

image

Guberina je prije odlaska u starački dom ugostio bliske prijatelje u svom domu.
Ines Stipet

Izvanredna karijera počela još u rodnom Šibeniku, nakon dva studija, Akademija je bila – treća sreća

Špiro Guberina rodio se 1933. godine u Šibeniku, gdje je proveo djetinjstvo koje je otkrivalo njegove bogate talente još dok je u glazbenoj školi svirao violončelo i u šibenskom amaterskom kazalištu glumio prve uloge. Iako je studirao građevinu, a onda matematiku – život ga je 1954. odveo na pravu adresu – Akademiju dramskih umjetnosti upisao je i u roku završio 1958. godine.

image

Zagrebačkom HNK ostao je odan više od 40 godina.
Maruo Kučera/CROPIX

Otpočela je tada izvanredna karijera – više od 40 godina igrao je u HNK, a usporedo s predstavama nižu se i sjajni dramski trenuci. Nastupao je i u drugim zagrebačkim kazalištima, na Dubrovačkome ljetnom festivalu i Splitskom ljetu. Izniman je uspjeh ostvario u djelima Ranka Marinovića, njegovog voljenog profesora, istaknuo se u nizu uloga iz kapitalnih djela svjetske književnosti, a usto nastupao i na radiju te u televizijskim dramama i serijama. Među ulogama koje je odigrao treba spomenuti one iz pera Ranka Marinkovića: Čovjek i Don Juan (Zagrljaj), Krele i Pijanac (Kiklop), Jacobson (Zajednička kupka), Don Florijan (Glorija) i dr.; Brešana: Mačak i Šimurina (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja), Tica (Svečana večera u pogrebnom poduzeću), Mate Lokas (Nihilist iz Vele Mlake) i dr. te M. Držića: Zlatikum (Skup), Maro, Ugo Tudešak, Bokčilo, Sadi i dr. (Dundo Maroje), Grižula.

image

Nije mogao sakriti ponos i sreću kada je 2014. godine nagrađen za svekoliko umjetničko djelovanje.
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Igrao je i u djelima Dostojevskog, Shakespearea, Molliera, Gogolja, Ionesca. Usto, Guberina je nastupao na radiju, u velikim televizijskim dramama i serijama poput “Velog mista” i “Prosjaka i sinova”. Aktivno je radio do prije nekoliko godina, rado je snimao sadržaj i za djecu i mlade, a 1997. osnovao je i Mali hrvatski teatar “Kiklop”. Špiro je dobitnik nagrade Vladimir Nazor (2012.) i nagrade za životno djelo na području dramske umjetnosti (2014.), a za glumačka ostvarenja dobio je i nagradu Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

S tugom zbog odlaska voljene Ingrid teško se, no dostojanstveno, nosio

Privatno, Špiro Guberina bio je odan voljenoj supruzi Ingrid, do kraja, kako u životu tako i nakon njezine smrti. Žalio je, rekao je prije nekoliko godina u intervjuu za Gloriju, što se nije vjenčao ranije. Žalio je i što nije imao još djece, no silno je bio ponosan na svog Borisa, sina kojeg je dobio u braku sa svojom Ingrid.

image

Iskreno je prije deset godina Špiro Guberina pričao o svojoj borbi s depresijom.
Mario Kučera/CROPIX

Špiro Guberina o teškim danima borbe s depresijom: ‘Kad glumim, zapravo živim‘

Gubitak koji je doživio kada je ona preminula nakon njihovih sretnih 26 godina braka, žestoko ga je pogodio. Toliko da je obolio od depresije. O toj temi spremno je i hrabro prije deset godina govorio za magazin Gloria. “Znam da to, zapravo, ne bih smio priznati. Svi mi kažu: ‘Kad te netko pita kako si, ti reci odlično. Laži da si dobro’. A nisam. Prava je istina da sam sklon depresijama i ne mogu ljudima lagati”, rekao je tada Guberina.

image

Kavana Kavkaz mjesto je u kojem je proveo neke od najljepših dana svoje karijere, poglavito vezane uz zagrebački HNK.
Mario Kučera/CROPIX

Glumci – zaigrani poput djece, na rubu sna i jave

Njegova supruga Ingrid preminula je svega devet mjeseci nakon što joj je otkrivena teška bolest – i on je otad sam. “Bila je izuzetna osoba i njezin nagli odlazak me strašno pogodio”, govorio je Špiro u iznimno emotivnoj i iskrenoj ispovijesti o borbi s depresijom.

Gubitci voljenih žena pratili su ga kroz čitav život. Kada mu je bilo svega 13 godina, preminula mu je majka Marija – i tad su brigu o njemu preuzele sestre Božena i Antonija. Kada je 1999. izgubio i obje svoje sestre – doživio je nezamisliv udarac sudbine. Hrabro se otad nosio i s depresijom i s trenucima samoće – izmjenjujući melankolična stanja s onima veselima, skoro dječje radosnima.

“Takvi smo mi glumci, zaigrani poput djece, na rubu sna i jave”, govorio je. Zbog toga su ga obožavali i duplo mlađi kolege i kolegice. Volio ga je i ‘običan narod’, kojem je za ljubav ostavio niz nezaboravnih uloga. Skroman, odan i velik – ostao je Guberina do samog kraja. Adio, Vaša Visosti!

You may also like

Hot News