Novalić: Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni za sve radnike iz realnog sektora

By

Federalni premijer Fadil Novalić u petak je kazao da je na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH u Sarajevu usvojen zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih širenjem novog koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ovim zakonom počinje plan spašavanja ekonomije FBiH. Za njegovu realizaciju radi se rebalans budžeta i preispituje se svaka stavka u budžetu. Zakonom predviđamo deset mjera. Njvažnije je sačuvati radna mjesta. Doprinosi na minimalnu plaću bit će plaćeni iz budžeta za sve radnike u realnom sektoru. Iz primjene su izuzeti javni i financijski sektor“, naglasio je Novalić. Istaknuo je da Vlada zakonom osigurava dodatna sredstva i kantonima kroz prenamjenu sredstava.

“Ovdje, prije svega, mislim na sredstva za javna skloništa, sredstva i naknade za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta, civilnu zaštitu i sve ono što može koristiti za spas ekonomije. Sva ova sredstva kantoni i općine moraju preusmjeriti na saniranje posljedica pandemije. U ovom procesu posebno se mora voditi računa o gospodarstvenicima kojima je zabranjen i onemogućen rad. Njima se treba omogućiti ukidanje parafiskalnih nameta i drugih naknada“, istaknuo je federalni premijer. Novalić je naglasio da zakon garantira stabilnost svih isplata iz budžeta, prvenstveno mirovina, braniteljskih, socijalnih i drugih naknada. “To ne može i ne smije biti ugroženo.

Gospodarstvenicima se ukida obveza plaćanja akontacije poreza na dobit, a obrtima poreza na dohodak. Ukidaju se i zatezne kamate na javne prihode i dugovanja u gospodarstvu. Obustavljaju se svi upravni i sudski procesi za vrijeme dok traje stanje prirodne nesreće i 90 dana nakon toga. Rebalansom budžeta odvajamo sredstva za stabilizaciju gospodarstva kroz stabilizacijski fond“, kazao je Novalić i istaknuo da je to budžetska stavka kojom upravlja Vlada bez uspostave nekih novih pravnih osoba i novih zapošljavanja.

Pojasnio je da će Razvojnoj banci biti dat depozit od 80 milijuna konvertibilnih maraka za uspostavu garancijskog fonda, kao mjeru podrške zadražavanja likvidnosti malih i srednjih poduzeća. “Spasit ćemo sva radna mjesta koja budemo mogli. Za one, koji nažalost, unatoč svemu, ostanu bez posla Federacija će isplaćivati zakonom propisane naknade preko biroa. Imamo resurse i imamo plan kako da pobijedimo ovu krizu.

Samim tim i da spasimo najveći dio naše ekonomije. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti“, istakao je Novalić. Sjednici u Sarajevu nazočili su premijer Fadil Novalić i zamjenici premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, a ostali članovi Vlade u radu sjednice sudjelovali su putem video linka.

izvor:bljesak.info

You may also like

Hot News