Obilježena 27. godišnjica zločina nad pripadnicima HVO-a Zenica u Podbrežju – PORTAL KOCKICE <

Obilježena 27. godišnjica zločina nad pripadnicima HVO-a Zenica u Podbrežju

Kao i svakoga 15. travnja u godini Hrvati Zenice se prisjećaju najtežih dana u bližoj povijest svoga grada. Na taj dan 1993. godine, u zeničkom naselju Podbriježje, pripadnici odreda El mudžahid iz sastava 3. korpusa Armije izvršili su teroristički čin tako što su zaustavili vozilo tadašnjeg zapovjednika HVO brigade ”Jure Francetić” Zenice, pratnju na svirep način ubili, a zapovjednika kindapirali i odveli u nepoznatom pravcu.

Ubijeni su pripadnici HVO Zenica, Anto Zrnić, Ivica Vidović, Tihomir i Marko Ljubić, sinovi svoga grada i dragovoljci Domovinskog rata, koji su nosili odoru HVO i branili svoj grad i državu BiH. Tom prigodom je ubijen i slučajni prolaznik, po nacionalnosti Musliman, svjedok događaja.

Ove godine svečano obilježevanje je izostavljeno, kako bi se spriječilo okupljanje veće grupe ljudi. Polaganje vijenaca i svijeća održali su samo članovi udruga proizašlih iz domovinskog rata, kao i hrvatski predstavnici političkih stranaka u Zenici.

Obitelji i pravedni građani države BiH i danas čekaju da se odgovorni za agresiju i zločine u Zenici dovedu pred lice pravde. Imena odgovornih su poznata i sve je proslijeđeno nadležnim institucijama na daljnje postupanje. U danima mjeseca travnja kada se obilježavaju tužne obljetnice u Središnjoj Bosni, ali i obljetnica utemeljenja pobjedničke vojske HVO moramo ponovno istaći našu obvezu govorenja prave i jedine istine sudjelovanju Hrvata i HVO u Domovinskom ratu.

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

Godišnjica požara katedrale Notre Dame

Read Next

Kolumna Josipa Mlakića: O maskama i klaunovima

Follow On Instagram