Obilježena 28 godišnjica zločina nad pripadnicima HVO-A Zenica u Podbrežju

By

Obilježena tužna 28. obljetnica zločina nad pripadnicima HVO Zenica,Danas je u Zenici u organizaciji Udruga proisteklih iz domovinskog rata HVO grada Zenice obilježena 28. godišnjica od ratnog zločina, ubojstva četiri pripadnika HVO, Ivice Vidovića, Ante Zrnića, Tihomira i Marka Ljubića. Naime na današnji dan, 15.04.1993. godine, pripadnici 3.korpusa Armije BiH iz odreda El Mudžahid koji su činili pripadnici Azijsko- afričkog porijekla su u naselju Podbrežje presreli službeno vozilo zapovjednika HVO Zenice g. Živka Totića kojega su kidnapirali i odvezli u nepoznatom pravcu, a njegovu pratnju brutalno likvidirali, Ubijeni su pripadnici i dragovoljci HVO, Ivica Vidović, Anto Zrnić, Tihomir Ljubić i Marko Ljubić,te slučajni prolaznik svjedok događaja.

Događaj koji se desio taj dan bio je dio jednoga širega plana Armije BiH a to je napad na HVO Zenice, njegovo uništenje i nastavak napada i ofenzivnih djelovanja prem ostali gradovima u kojima je bio HVO, OZ Središnja Bosna. Kulminacija tih nakana Armije je bila 18.04.1993. godine kada je počeo sveopći napad na sve prostore na kojima je bio većinski hrvatski živalj. Rezultat toga je bio ubojstvo vojnika i civila, zatočenje u znanim i neznanim kazamatima preko 400 pripadnika,paljenje kuća i pljačke i protjerivanje Hrvata sa svojih ognjišta.

Tim povodom program obilježavanja je počeo misom za poginule branitelje u Župnoj crkvi svetoga Ilije u Zenici. Misu je slavio župnik fra Marko Kepić uz suslavitelja, koncelebriranje don Vlatka Rosića.Nakon mise kod Spomen obilježja u Podbrežju položeni su vijenci i upaljene svijeće za ubijene uz prigodno opijelo župnika fra Marka Kepića i don Ante Dominikovića, župnika crkve BZBDM u Crkvicama.

Vijence su položi članovi obitelji poginulih, Udruge HVO Zenice, predsjednici županijskih udruga, UNRO HVO ŽSB i ZDŽ Jozo Stojak, Mungos i Dragan Janko, predsjednik UDVDR-a ZDŽ Stanko Knežević, ratni zapovjednik brigade pukovnik Željko Ljubanić zajedno sa suborcima, članovi HVIDR-a Zenica,te Zdenko Kolak i Miroslav Šoko ispred političkih stranaka HDZ 90 i HDZ BiH

.Poruka s današnjeg obilježavanje je ”ne zaboraviti naše poginule branitelje, te kazniti nalogodavce i izvršitelje”. I nakon 28 godina opravdan upit jednog člana obitelji je bio kada će se kazniti odgovorni, ubijeni su ispred kućnog praga u svome rodnom gradu, u vrijeme kada u Zenici nije bilo borbenih djelovanja, niti neprijateljstava između HVO i Armije .Zločin nisu izvršili odmetnuti pripadnici na svoju ruku kako se nastojalo prikazati, nego pripadnici Armije, a to svjedoči i organizirana razmjena zatočenog zapovjednika Živka Totića i ostalih zatočenika koja je obavljena u Zenici pod nadzorom 3.Korpusa.

 

You may also like

Hot News