Obnovljena posveta Vrhbosanske nadbiskupije Srcu Marijinu

By

U subotu 4. travnja, u kapelici VBS-a u Sarajevu, nadbiskup metropolita vrhbosanski Vinko kard. Puljić, pred kipom Gospe Fatimske, obnovio je posvetu Vrhbosanske nadbiskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu, s nakanom da je zaštiti u vrijeme pandemije.

Uz kard. Puljića, posveti – koja je izravno prenošena na YouTube kanalu, portalu i facebook stranici Nedjelja.ba, te facebook profilu Katolički tjednik, uz poštivanje propisane socijalne distanciranosti – nazočili su i nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, te kardinalov tajnik vlč. Štefan Marković.

Posveta je, pred kipom Gospe Fatimske koji je 2017. prošao kroz sve župe nadbiskupije, započela molitvom krunice – slavnim otajstvima, jer je, kako je rekao nadbiskup Vinko, Krist svojim uskrsnućem pobijedio grijeh, svako zlo i smrt. “Neka upravo, svojom božanskom moći, pobjedi i ovo zlo, koje je zahvatilo ne samo našu zemlju, nego i cijeli svijet – zlo zaraze koronavirusa. Molit ću krunicu na onu koju sam dobio kada sam zaređen za nadbiskupa, od svetoga pape Ivana Pavla II. Nju sam uzeo kao relikviju pape Ivana Pavla II., da nam pomogne u ovim kušnjama, kako bismo i mi bili hrabri i izdržljivi u borbi protiv zla”, kazao je vrhbosanski nadbiskup te započeo molitvu.

Potom su uslijedile Lauretanske litanije, a zatim i posvetna molitva koju donosimo u nastavku.Posvetna molitva Bezgrešnom Srcu Marijinu za posvetu cijele Vrhbosanske Crkve u vrijeme kušnje

Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i Majko naša, Tvome bezgrešnom Srcu posvećujemo sve zajedno i svakog osobno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: kardinala, nadbiskupa koadjutora, umirovljenog pomoćnog biskupa, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce, redovničke kandidate i kandidatice, očeve i majke, mlade i djecu, stare i bolesne, posebno zaražene koronavirusom, naše vojnike i policajce, sve ranjenike i bolesnike, izbjeglice i prognanike, političare i sve djelatnike u raznim staležima, medicinsko osoblje, humanitarne djelatnike, sve dobročinitelja i sve ljude dobre volje s kojima dijelimo ovo podneblje.

Ti si Majka naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Po Tebi zahvaljujemo dobrom Bogu za sve što proživjesmo i preživjesmo i što si svojim zagovorom očuvala naš opstanak na ovoj grudi. Prikazujemo Ti svoju sadašnjost tako teško izranjenu, ne samo minulim ratom i nemilim poraćem, nego i sadašnjost punu neizvjesnosti i nesigurnosti zbog neuspostavljanja pravednog društva, i zbog nemile zaraze koja je zahvatila cijeli svijet.

Tvoj majčinski zagovor ispunja nas pouzdanjem da ćeš nas i ubuduće okupljati u svojim svetištima na području naše mjesne Crkve kao i u nacionalnim svetištima. Tu se okupljaju Tvoja djeca da mole Tvoj zagovor i da slave Tvoga Sina, kojemu si pridružena u nebeskoj slavi.

Izranjeni i raspršeni zakoračili smo nakon rata u materijalnu i duhovnu obnovu, pripremajući našu nadbiskupijsku Sinodu pod geslom: Sve obnoviti u Kristu. Posreduj kod svoga Sina da nam ulijeva izdržljivost u svim kušnjama, posebno u ovoj koja nas je zahvatila najezdom zarazne bolesti te odnosi brojne živote i ulijeva strah i nesigurnost. Pomogni nam svojim zagovorom da svi zaraženi i bolesni što prije ozdrave, da se ukloni svaki strah i neizvjesnost, da svi ranjeni mržnjom izliječe rane praštanjem i pomirenjem, da svi raspršeni se vrate u rodne krajeve. Isprosi svima veću spremnost na žrtvu kako bi naš narod opstao tamo gdje je nikao i obikao, rastao kroz vjekove.  Isprosi nam čvrstu nadu i pouzdanje u Boga da smjelo kročimo u ovim vremenima na ovim prostorima.

Prikazujemo Ti sve ljude dobre volje koji istinu traže i naviještaju, za istinu svjedoče i ljubavlju je provode u djelo. Prikazujemo Ti na poseban način sve koji pokazuju solidarnost i razumijevanje u našim trpljenjima te spremnost na pomoć. Prikazujemo Ti sve dobročinitelje koji su nam pomagali da preživimo,  i još uvijek nam pomažu da obnovimo svoja obiteljska ognjišta i župe.  Prikazujemo Ti sve koji su dizali i dižu glas u obranu pravde, istine, slobode i života slabih i obespravljenih, koji se bore za dostojanstvo svakog čovjeka.

U Tvoje majčinsko Srce stavljamo sve patnje bolesnika, ranjenika, ožalošćenih te agoniju umirućih. Nadom ispuni sve očajnike, pridigni klonule duhom i sve koji su pritisnuti životnim križevima, posljedicama nepravde, neimaštine,  kušnje bolesti, posebno ove zarazne bolesti koronavirus. Prikazujemo Ti i one koji su u krizi vjere izgubili  pouzdanje u Boga zbog proživljavanja raznih kušnja.

Posvećujemo Ti svoju rodnu grudu, krvlju, suzama i znojem natopljenu, koju Domovinom zovemo.; Posvećujemo Ti sva poharana i opustošena obiteljska ognjišta, rastjerane župske zajednice, sva neobnovljena zgarišta. Posvećujemo sve svoje žuljeve i sav znoj, suze i strah  s našim mukama. Na osobit način Tvojoj majčinskoj skrbi predajemo zaboravljene roditelje i stare osobe, napuštenu djecu i mlade i sve o kojima nadležni ne vode brigu i za njih ne pokazuju zanimanje. Isprosi nam snagu Duha Svetoga da izdržimo životne kušnje, ustrajemo vjerni Bogu te postojano služimo Crkvi i svom ispaćenom narodu.

Dušo duše hrvatske, Isusova Mati, Sunce naših stradanja, ne prestaj sjati!

Primi ovu posvetu svih nas koji smo povezani u vjeri i molitvi. Izmoli nam kod svoga Sina potrebni blagoslov i mir kako bi u slozi i miru, u jednakopravnosti i postojanosti svjedočili da smo djeca Božja pod Tvojom moćnom zaštitom i zagovorom. Amen.

J.P., KT

You may also like

Hot News