Odražan 19. Međunarodni tradicionalni Uskrsni Šahovski turnir u organizaciji ŠK Napredak Zenica

By

U velikoj dovorani Napredkovog doma Karlj Tomislav 22.04.2017.godine upriličen je 19.Tradicionalni međunarodni šahovski Uskrsni turnir. Na turniru je učestvovalo 76 šahista i šahistkinja, među kojima su četiri vlemajstora, šest internacionalnih majstora te osam FIDE majstora, što govori da je turnir bio veoma jakog rejtinga.

Predsjednik ŠK Napredak Zenica gospodin Darko Popović prvi se obrati sa najavom 19 uskrsnog turnira, a nazočnim se obratio i glavni sudija Mirza Miralem. turnir je otvorio Željko Bogut, predsjednik ŠS HB.

Tehnički organizator turnira je Šahovski klub Napredak Zenica.

Turnir se igrao po švicarskom sistemu parovanja, FIDE varijanta, 9 kola, parovanje je kompjutersko. Tempo igre je 15 minuta po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilnika FIDE za partije sa ubrzanim tepom.

Ukupni nagradni fond iznosio je 1200,00KM za osam redovnih i šest specijalnih nagrada.Pobjednik turnira je velemajstor Milan Vukić( BIH ) sa 7.5 poena, drugoplasirani je internacionalni majastor Ivan Radlovački( Srbija) sa 7 poena, a tereći je velemajstor Siniša Dražić( Srbija) sa 7 poena, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima.

Pobjedniku Milanu Vukiću pripala prva nagrada od 300KM i pehar. Najbolje plasirana mlada šahistkinja je mlada Irma Mraković.

Pokrovitelji ovogodišnjeg 19 Uskrsnog turnira bili su Draženka Subašić predsjedavajuća skupštine ZDK, Ministarstvo nauke kulture i sporta ZDK, ZIM Zenica, Tržnica Zenica, Josip Dujmović, Zdenko Kolak , Da Vinci’s Pub, te župnici zeničkih župa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like

Hot News