Održan 21 Međunarodni Uskrsni šahovski turnir Zenica 2019.

By

U subotu, 20.04.2019.godine u Zenici je otvoren 21. tradicionalni Međunarodni Uskrsni šahovski turnir „Zenica 2019“. Na turniru je sudjelovalo 71 šahista i šahistkinja, među kojima su i 4 velemajstora (GM), 7 internacionalnih majstora (IM), te 7 FIDE majstora (FM), što govori da je turnir veoma jakog rejtinga.
Direktor turnira Darko Popović prvi se obratio s najavom 21.Uskrsnog turnira, a prisutnim se obratio i glavni sudija Boris Budimir IA. Turnir je otvorio Miroslav Šoko, predsjednik HKD Napredak Zenica.
Turnir se održao u velikoj dvorani Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” u Zenici.
Tehnički organizator je Šahovski klub “Napredak” iz Zenice. Turnir se igrao po Švicarskom sistemu, FIDE varijanta u 9 kola, kompjutersko parovanje. Tempo igre od 15 minuta po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilnika FIDE za partije s ubrzanim tempom. Turnir će se rejtingirati za rapid rejting listu FIDE.
Pobjednik 21 Međunarodnog Uskrsnog turnira je velemajstor Denis Kadrić.


Nagradni fond 2500 KM podijeljen je na deset prvoplasiranih šahista. Osim pobjednika Denisa Kadrića, na listi nagrađenih su još: velemajstor Dalibor Stojanović, intermajstor Bogoljub Zlatanović, velemajstor Milan Vukić, intermajstori Vlado Jakovljević i Nikola Radovanović, zatim intermajstor Zoran Novoselski i Aleksandar Savanović, Neven Aleksić i Muhamed Borić.
Najuspješniji igrač iz ŠK Napredak je Enver Muratović, najbolja šahistkinja Amina Tutmić i najuspješniji junior Nasir Radača.(Mirsad Pripoljac)
Prije početka turnira svim nazočnim podijeljena su tradicionalna uskršnja jaja.

You may also like

Hot News