<

Održan deseti međureligijski susret “DUH ASIZA” u Zenici

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine večeras je u Zenici 16. sudenog, 2019,godine, u Crkvi Svetog Ilije organiziralo događaj Duh Asiza na kojem su predstavnici religijskih zajednica uputili molitve i poruke mira u BiH.
Desetu godinu zaredom Odbor za međureligijsku suradnju u Zenici organizira događaj na kojem predstavnici svih religijskih zajednica i crkava Zenice, ali i drugih okolnih gradova uz duhovnu muziku i molitve cijeloj BiH i svijetu šalju poruku mira i dijaloga.

U sklopu večerašnjeg događaj nastupao je interreligijski zbor “Pontanima” s koncertom Simfonija Abrahamovskih/Ibrahimovskih religija, a velečasnom Vladimiru Pranjiću, ekonomu Vrhbosanske nadbiskupije, uručena je i Zenička povelja mira.

“Svako priznanje je svakom čovjeku drago, iako ono što čini iz svoje vjere ne čini zbog priznanja. Ispovijedamo da Bog to sve vidi i da će jednog dana nagraditi. Svi smo mi ljudi kojima priznanje odgovara i na neki način pogoduje. Međutim, svako priznanje je čast, ali i obaveza. Čast je da neko prizna ono što je neko činio i radio dok je bio u određenoj društvenoj zajednici, a s druge strane i obaveza da, gdje god bio, radi ono na što ga priznanje obavezuje”, kazao je Pranjić.

Pranjić se istaknuo u brojnim humanitarnim i međureligijskim akcijama tako da je ova nagrada ujedno i potvrda da je njegovo djelovanje prepoznala šira lokalna zajednica tijekom 11-godišnjeg pastoralnog djelovanja u župi Svetog Josipa.

U sklopu večerašnjeg programa izvođena je duhovna glazba, a večerašnjim događajem Zenica je potvrdila da je grad mira i tolerancije te dijaloga između svih religijskih zajednica.

Foto: Dražen Jurišić

tekst Klix.ba

Dražen Čolić

Dražen Čolić je rođen 19.07.1980. u Zenici. Zaposlen je kao tajnik HKD"Napredak" podružnice Zenica. Na portalu Kockice radi kao novinar- istraživač.

Read Previous

“Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”

Read Next

BiH svladala Lithenštjan

Follow On Instagram