<

Oprah Winfrey – od siromaštva do bogatstva i planetarne slave – 1954.

U filmu Stevena Spielberga Purpurna boja (o životu Afroamerikanaca na prijelazu 19. u 20. stoljeće) nominirana je za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey rođena je 29. siječnja 1954. godine u gradiću Kosciusko u američkoj saveznoj državi Mississippi. Odgajala ju je samohrana majka, u siromaštvu.

Njezino ime Oprah zapravo je izvorno glasilo Orpah, po jednoj ženskoj osobi iz Biblije (Stari Zavjet). Nitko, međutim, u njenoj obitelji nije znao kako se izgovara Orpah, pa su izmijenili to ime u Oprah. Prema drugoj priči ime su joj pogrešno upisali u rodilištu.

Imala je teško djetinjstvo. S 9 godina je silovana, a s 14 je zatrudnjela. Sin joj je kasnije umro kao novorođenče.

Počela je raditi na radiju, a zatim i na televiziji gdje se pokazala iznimno talentiranom kao voditeljica zbog stvaranja intimne i emocionalne atmosfere.

Od 1986. emitirao se njezin Oprah show, po kojem je postala slavna te je smatrana najutjecajnijom osobom u šoubiznisu. Osim toga poznata je po ulozi u filmu Stevena Spielberga Purpurna boja (o životu Afroamerikanaca na prijelazu 19. u 20. stoljeće) za kojega je nominirana za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu.

Postala je prva Afroamerikanka koja je zaradila milijardu dolara, a prema podacima iz 2010. godine ukupno je posjedovala preko 2,7 milijardi dolara, čime je postala najbogatija žena u SAD koja nije naslijedila bogatstvo.

Njena podrška Baracku Obami donijela mu je znatnu količinu glasova pri kandidaturi za američkog predsjednika, a pogotovo u bitki za demokratsku nominaciju.

izvor:povijest.hr

Dragan Vidović

Dragan Vidović je rođen 8. listopada 1992. Osnovnu i srednju školu zavšio je pri Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" odličnim uspjehom. Daljnje školovanje nastavlja 2011. upisujući povijest pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je završio Prvi ciklus studija obranivši završni diplomski rad pod nazivom "Ivan Franjo Jukić-život, nacionalnost, putopisi i odnos s Omer-pašom Latasom". Nakon završenog master studija, magistrirao je povijest 20.st. na temu "Udruženje katoličkih svećenika Dobri pastir (1949.-1965.).

Read Previous

PROMJENE U RUKOMETNOM SAVEZU: Gobac prepustio bitno mjesto dosadašnjem izborniku

Read Next

Velika Britanija napustila EU; Englezi slave, Škoti ljuti- žele neovisnost

Follow On Instagram